Barnefar kan ha begått overgrep mot 50 barn

Overgrepssaken mot en mann i 40-åra fra Trondheim har eksplodert i omfang, ifølge politiet.

OVERGREPSSAK: Politiet i Trondheim informerte torsdag om en overgrepssak der en mann i 40-årene er siktet for overgrep. Samme dag ble han varetektsfengslet for åtte nye uker. Foto: Ned Alley / NTB scanpix
OVERGREPSSAK: Politiet i Trondheim informerte torsdag om en overgrepssak der en mann i 40-årene er siktet for overgrep. Samme dag ble han varetektsfengslet for åtte nye uker. Foto: Ned Alley / NTB scanpixVis mer

Onsdag ble det kjent at en mann i 40-åra fra Trondheim er siktet for overgrepsforhold knyttet til 21 jenter under den seksuelle lavalderen.

I dag ble mannen fengslet i åtte nye uker. I fengslingskjennelsen kommer det fram at det er gjennomført en rettspsykiatrisk undersøkelse av mannen. Han er blitt diagnostisert som pedofil.

Retten slår fast at dette styrker gjentakelsesfaren.

- På grunn av alvoret i saken er det en nærliggende fare for at siktede, om han løslates, vil søke på påvirke vitner og fornærmede, heter det i kjennelsen.

Mannen har sittet i varetekt siden desember.

Overgrep og voldtekter

Under en pressekonferanse forteller politiet i Trøndelag at det kan bli opp mot 50 fornærmede i saken. Politiadvokat Marianne Høyer forteller at politiet i Trøndelag har siden mars i fjor hatt en egen gruppe som jobber mot seksuelle overgrep mot barn på Internett.

- Denne monitoreringen av internett og fildelingsnettverk er bakgrunn for denne store saken, sier Høyer.

Det har vært flere varetektsperioder og siktelsen har ved hvert fengslingsmøte blitt utvidet. I løpet av etterforskningen avdekket politiet først nedlastning av overgrepsmateriale, men etter hvert ble det avdekket at han har hatt kontakt med en rekke unge jenter.

Siktelsen omhandler kjøp av sex, overgrep og direkteoverførte overgrep fra Filippinene med barn helt ned til fire år. Mannen har hatt kontakt med barn over nettet, men også fysisk, og siktelsen omfatter blant annet grove voldtekter.

De fleste jentene er mellom 13 og 15 år, men noen er også så unge som elleve år.

Mannen skal også ha misbrukt en annen identitet for å komme i kontakt med unge jenter.

- Siktelsen vil bli utvidet

- Det er fortsatt tidlig i etterforskingsfasen og saken utvikler seg hele tiden, understreker Høyer.

Hun forteller at det er snakk om flere hundre Snapchat-kontrakter politiet har funnet beslaget. Det er krevende arbeid å identifisere alle disse.

Politiet har avhørt 21 barn både under og over 16 år, og flere titalls jenter skal avhøres, forteller politiadvokaten. Ifølge fengslingskjennelsen er det planlagt 15 nye avhør av barn under 16 år og et titalls avhør av mulige fornærmede over 16 år og vitner.

- Siktelsen vil bli utvidet og vi kan ende opp med så mange som 50 fornærmede, sier Høyer.

- Skammer seg

Ofrene er helt vanlige trønderske jenter, forteller Høyer. Noen kommer fra andre distrikt.

- Flere av jentene sier i avhør hos oss at de skammer seg over at de har gjort det, at de har deltatt i denne chattingen. De er jo nettopp blitt advart mot det, også gjør de det likevel, sier Høyer.

Siktede har selv barn. Han har blitt dømt tre ganger tidligere for seksuelle overgrep og befatning av overgrepsmateriale.

I denne saken skal mannen ha opprettet kontakt med jentene på bildedelingstjenesten Instagram.

- I denne saken, og i mange andre lignende saker, så starter som oftest kontakten på Instagram og går siden over på Snapchat. Og så skjer det som ofte skjer: at barn har kontakt med en person på internett de ikke helt vet hvem er, sier Høyer.

- Min klient erkjenner i det vesentligste straffskyld, sier advokat Kolbjørn Lium, som forsvarer mannen, til Adresseavisen i forkant av pressekonferansen.