Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Barnefedme i sjokkvekst

En ny vekststudie viser at to av ti barn er overvektige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den store Vekststudien i Bergen skilter med nye urovekkende tall om barns vekt. I studien blir det foretatt høyde- og vektmålinger blant 10 000 barn i aldersgruppen 0-18 år. Hittil har 5000 målinger blitt gjort, skriver Aftenposten.

Sjokktall

* 15 prosent av guttene i alderen 4-16 år er overvektige - 16 prosent av jentene veier for mye. Tre prosent av barn i denne aldersgruppen har fedmeproblemer.

* Gjennomsnittsvekten til norske barn har steget med ett til to kilo siden den siste store vekstundersøkelsen på midten av 70-tallet.

* Ut i fra 70-tallsundersøkelsen veier ti prosent av de tyngste grunnskolebarna fem til syv kilo mer enn like høye barn den gang.

* For barn i alderen 7-11 år er andelen overvektige 17 prosent. I likhet med andre europeiske land ligger vi neppe godt an: Danmark 15, Sverige 18 og England 20. I Syd-Europa finnes opp mot 30 prosent overvektige barn.

Helsefare

Overlege Pétur B. Júlíusson ved Barneklinikken på Haukeland Universitetssykehus leder studien sammen med professor Robert Bjerknes. Legene påpeker at vekten utgjør en helsefare for de tyngste barna. Farene er søvnproblemer, type 2-diabetes og høyt blodtrykk.

Høyere barn

Til tross for det negative knyttet til økt vekt, har barns høyde positive indikatorer. Júlíusson understreker at det faktum at høyden har økt med én til to centimeter blant grunnskolebarn siden 70-tallet kan tyde på bedre helse og ernæringsforhold nå enn da.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!