Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Barneforliket

Du vet det snart er valg når politikerne kaster penger etter barn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ENNÅ HAR IKKE politikerne begynt å kysse små barn foran valget, men de har allerede lovet å løfte dem enda høyere. Etter at Dagfinn Høybråten i månedsvis har svart «kontantstøtten» uansett hva han blir spurt om, tok Øystein Djupedal agnet. Hvis det skulle være noen tvil, SV er også veldig for småbarnsfamilier. Og det er Ap og Sp også. Så vet vi det.

Jo da, vi vet det. Politikere elsker barnefamilien. Som velgergruppe er den uslåelig. Den gir politikerne anledning til å snakke personlig om de nære verdier til foreldre i alle generasjoner og samfunnslag. Det fins knapt noen her i landet som vil protestere mot økte bevilgninger til barnefamilien. Det fins mange som kan ønske seg mer. Med andre ord, en vinn-vinn-situasjon både for velgere og politikere.

DET VISER OGSÅ overføringene det siste tiåret. I denne perioden har de økt med 30- 40 prosent og er nå på rundt 40 milliarder kroner i året. Veksten har vært tre ganger så høy som veksten i statsbudsjettets samlede utgifter. Det har blant annet skjedd gjennom barnehageforliket, utvidelsen av barnetrygden til 18 år og innføringen av kontantstøtten. Årets slager er utvidet pappaperm og pensjonspoeng til hjemmeværende. Overføringene skjer uten noen form for behovsprøving eller stor grad av målrettethet, slik tilfellet er for de fleste andre velferdsordninger. Har du barn, har du et gode. Dette likhetsprinsippet er så grunnfestet at selv Trygve Hegnar er nødt til å motta barnebidrag fra staten.

ET ANNET ufravikelig politisk prinsipp er at du tuller ikke med opparbeidete rettigheter. Det er derfor Ap og SV-politikere for tida høres ut som de har en varm potet i munnen når de omtaler kontantstøtten. Mens Dagfinn Høybråten smart nok kjører den gamle vinnersaken for alt den er verdt - de rødgrønne er en trussel mot det ufødte barnets rettigheter, intet mindre - må SV og Ap forsikre at her kommer det overgangsordninger. Ta det helt med ro. Så prinsippfaste er de tross alt ikke at de skal rive sjekken ut av små barnehender straks de får makta. Dessuten sier Sp nei.

MYE KAN DERFOR tyde på at den omstridte og feilslåtte ordningen vil bestå i overskuelig framtid. Om ikke annet så fordi det ennå gjenstår mange tusen plasser før det evige løftet om full barnehagedekning innfris. Selv motstandere av kontantstøtten synes nå det er rett og rimelig at de blir kompensert for manglende barnehagetilbud.

Behandlingen av barnefamilien som en ensartet gruppe har altså sine politiske fordeler. Politikerne treffer de fleste hjemme og støter få fra seg. Men det er ikke nødvendigvis til alle barnefamiliers fordel. Hvis du tilhører de utvalgte med god økonomi og helse i en harmonisk kjernefamilie, vel bekomme. Kjøp iPod for barnetrygden og betal dagmammaen med kontantstøtten. Men for andre familier kan noen av de enorme statlige overføringene være bedre anvendt på andre områder.

PENGENE KOMMER fra den samme paien som skal fôre helsevesenet, barnevernet og skolen. Når den 15 år gamle skoletaperen stikker hjemmefra og doper seg, er det ikke en sjekk foreldrene trenger. Det er et behandlingstilbud. Og før det kunne de trengt mer støtte i skolen. Overføringene kommer godt med til fattige familier, men hadde politikerne satset like mye penger på et fattigdomsforlik, kunne mye av fattigdommen her i landet vært utryddet.

Familien er ikke en isolert forbrukergruppe med like behov. Barnefamilien er ikke engang i den samme knepne etableringsfasen lenger, men er spredd ut i alder og livsfaser. Skal man først se den under ett, er barnefamilien en økonomisk vinner det siste tiåret, med en realinntektsøkning godt over gjennomsnittet og nesten det dobbelte av enslige.

SAMFUNNSØKONOMISK og av hensyn til likestilling er det ønskelig med full barnehagedekning til overkommelig pris. All forskning viser dessuten at barnehage er bra for barnas sosiale utvikling. Men det er politisk latskap å mene at god familiepolitikk bare er milliardoverføringer til barnefamilien. Selv ikke barnefamilien lever av penger alene.