- Barnegråt gir hjerneskade

Forskngsstudie vekker oppsikt - og motstand.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Det er det britiske Centre for Child Mental Health i London som i en studie har kommet fram til at spebarn som gråter seg i søvn kan få hjerneskader, melder The Times.

Stress kan ødelegge, og i verste fall krympe deler av hjernen, sier professor Margot Sunderland ved senteret til avisa. Og hun får støtte i fra andre ledende forskere.

- Dette virker som en helt rimelig konklusjon, sier professor Ola Didrik Saugstad ved Universitetet i Oslo til VG.

Som ekspert på barnesykdommer ved rikshospitalet, mener han det stemmer overens med andre forskningsresultater knyttet til spebarn, stress, og smerte.

- Man har tidligere trodd at nyfødte ikke kjenner smerte. Men i det siste har vi sett at det gir varige endringer i hjernen hvis nyfødte utsettes for stor smerte, sier han til VG, og får støtte av pedagog Anne Carling ved Midtimellom - Forebyggende senter for småbarnsfamilier. Hun mener barn kan få varige mentale skader av å ligge lenge å gråte.

- Dette er helt vanvittige påstander, mener professor i pedagogikk Stein Erik Ulvund ved Universitetet i Oslo, og fastlår med det at det slett ikke er enighet rundt de oppsiktsvekkende studieresultatene fra London.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer