POLITIET SENDTE PATRULJE: Da politiet fikk melding om at Waldemars barnehage hadde evakuert, sendte de en patrulje. Politiet oppfatter ikke videoen som noe trussel. Politiet og barnehagen omtaler saken som en spøk. Foto: Torbjørn Katborg Grønning / Dagbladet/ Faksimile fra Facebook.
POLITIET SENDTE PATRULJE: Da politiet fikk melding om at Waldemars barnehage hadde evakuert, sendte de en patrulje. Politiet oppfatter ikke videoen som noe trussel. Politiet og barnehagen omtaler saken som en spøk. Foto: Torbjørn Katborg Grønning / Dagbladet/ Faksimile fra Facebook.Vis mer

Barnehage evakuert etter bombespøk fra Høyre-ansatt

Kommunikasjonsrådgiver i Høyre la ut video av barnehage i Oslo som sprenges i fillebiter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ledelsen ved Waldemars barnehage ved Alexander Kiellands plass i Oslo valgte i dag å evakuere barn og ansatte på grunn av en video som kommunikasjonsrådgiver i Høyre, Hans-Kristian Thorbjørnsen, la ut på sin Facebook-profil mandag denne uka.

Profilen er lukket, men Thorbjørnsen har i overkant av 900 venner på Facebook. Han er gift med Høyres nynominerte stortingspolitiker Heidi Nordby Lunde.

Den 21 sekunder lange videoen er laget i mobilapplikasjonen Action Movie, og viser først Waldemars barnehage i Oslo under normale omstendigheter. Etter 13 sekunder klippes det til en rakett i lufta. I neste øyeblikk ser man barnehageområdet, med en barnevogn, en voksen og et barn, bli blåst i lufta.

- Usmakelig Da Dagbladet i dag gjorde barnehagen oppmerksom på videoen, valgte ledelsen å evakuere barnehagen i 15-tida. Etter evakueringen snakket Dagbladet med Rolf Årseth som eier Waldemars barnehage.

- Vi valgte å gå ut av barnehagen og over til en skole i nærheten fordi vi oppfattet videoen som truende, sier Årseth.

Barnehageeieren mener videoen er usmakelig, og sier at den ble oppfattet som en trussel på tross av dårlig kvalitet.

- Det er usmakelig. Jeg tror det hele bunner i en veldig dårlig spøk, men vi måtte foreta oss noe. Det var en spøk som tok av, sier Årseth til Dagbladet.

Overrasket Før evakueringen snakket Dagbladet med daglig leder i barnehagen, Galina Dyrnes.

- Selv om det bare er tull synes jeg man bør verne barnehager fra slikt, sier Dyrnes.

Hun forteller at enkelte beboere i området har reagert på deres litt utradisjonelle lekeplass, men at folk i området stort sett er veldig hyggelige.

- Dette overrasket meg, folkene som bor rundt her er stort sett veldig hyggelige og opptatte av å ta vare på barnehagen og nærmiljøet, sier Dyrnes.

Styreleder i sameiet Waldemars hage 2, Grethe Ba Gjølstad, mener man krysser en grense ved å lage slike videoer.

BOMBESPØKTE: Hans Kristian Thorbjørnsen, kommunikasjonsrådgiver i Høyre. Foto: Thonas Moss/ Høyres pressesider.
BOMBESPØKTE: Hans Kristian Thorbjørnsen, kommunikasjonsrådgiver i Høyre. Foto: Thonas Moss/ Høyres pressesider. Vis mer

-  Jeg er negativt innstilt til at folk legger ut fiktive trusselvideoer, det er utenkt og smakløst. Det er veldig uheldig og ett sted går grensen, sier Gjølstad til Dagbladet.

Høyre beklager
Dagbladet snakket med Thorbjørnsen tidligere i dag. Han ønsket ikke å la seg intervjue. Høyres kommunikasjonssjef Sigbjørn Aanes går nå ut og beklager videoen.

- Dette var et forsøk på humor som slo helt feil og som gikk over streken. Den ansatte er svært lei seg og beklager det som har skjedd overfor foreldre, ansatte og ikke minst barna.

Politiet: Ingen trussel - Hele saken dreier seg nok mer om noe som er mer uaktsomt enn en trussel. Det er ingen dramatikk i dette og det foreligger ingen trussel mot barnehagen, sier operasjonsleder Vidar Pedersen i Oslo-politiet til Dagbladet.

Han forklarer at barnehagen valgte på eget initiativ å ta med seg barna til et annet sted da de ble gjort oppmerksom på videoen. Politiet rykket ut til barnehagen.

- Da vi fikk melding fra barnehagen, sendte vi en patrulje til stedet. Vi snakket med dem og ga dem politiets vurdering av saken og at de trygt kunne vende tilbake, sier han.

Politiet har snakket med Thorbjørnsen i dag.

- Politiet har snakket med vedkommende og basert på den samtalen er det klart at det ikke foreligger noe trussel her. Dette var mer en morsomhet enn en trussel, sier Vidar Pedersen.

INFORMERTE FORELDRENE: Barnehageledelsen hang opp denne lappen i barnehagen da evakuerte. Foto: Torbjørn Katborg Grønning /  Dagbladet
INFORMERTE FORELDRENE: Barnehageledelsen hang opp denne lappen i barnehagen da evakuerte. Foto: Torbjørn Katborg Grønning / Dagbladet Vis mer