Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Barnehage-gås endte i panna til Wenche

Stadig flere gjess har etablert seg i Veiholmen barnehage på Smøla det siste året. Denne uka endte to av dem opp i stekepanna til barnehageassistent Wenche Farstad.

ESKALERT: Barnehageassistent Wenche Farstad forteller at problemet med plagsomme gjess rundt Veiholmen barnehage har eskalert det siste året. Her har hun tatt saken i egne hender. Foto: Privat Vis mer

Veiholmen barnehage – en idyllisk barnehage bare få meter fra havet på Smøla i Møre og Romsdal, med et stort uteområde og gode turmuligheter i nærområdet. Et sted hvor flere kjemper om plassen, blant dem opptil 20 «plagsomme» og «hissige» gjess.

De nebbete dyrene har de siste årene infiltrert området.

- Det har blitt så mange av dem her, og de etterlater seg enorme mengder med gåsemøkk, som ikke bare er uhygienisk for barna, men også en stor jobb for oss å få vekk, sier barnehagestyrer i Veiholmen barnehage, Laila Hopshaug, til Dagbladet.

TOK GREP: Wenche Farstad fikset biffen. Foto: Privat
TOK GREP: Wenche Farstad fikset biffen. Foto: Privat Vis mer

Hopshaug forteller at de ansatte har måttet spyle barnehagens uteområde hver morgen – med brannslangen. På det verste har det ikke vært forsvarlig å sende barna ut for å leke.

- Vi har prøvd alt, både jaget dem vekk og skremt dem, men ingenting har fungert, sier hun.

En morgen talte hun intet mindre enn 22 gjess i uteområdet, skriver Tidens Krav, som først omtalte saken.

NEKTET Å GÅ: Avgangselevene ved Pepperdine University i California skulle få utdelt vitnemålene sine, men i år avla to freidige fugler et besøk som skapte rabalder. Video: CNN Vis mer

Tok grep

Barnehagen så seg til slutt lei av det hele, og syntes det ble for slitsomt med maset fra de til dels hissige fuglene, som i verste fall kunne angripe barna. Da kom det godt med at barnehagen hadde sin egen dedikerte jeger, barnehageassistent Wenche Farstad, da de bestemte seg for å ta saken i egne hender.

FELT: Farstad holder opp den store og fjærdekte andefuglen. Foto: Privat
FELT: Farstad holder opp den store og fjærdekte andefuglen. Foto: Privat Vis mer

De søkte om skadefellingstillatelse på inntil fem gjess, og fikk søknaden innvilget.

- Da var det bare å ta med seg hagla til barnehagen og avfyre noen skudd på morgenkvisten, sier hun til Dagbladet.

Denne uka har hun skutt to av andefuglene barnehagen har fått tillatelse til å skyte.

- Og det har foreløpig vist seg å være nok. Jeg har ikke sett flere på området siden jeg felte de to, og har nok klart å skremme resten, sier hun.

Forhåpentligvis trenger ikke barnehagen å fylle bunnpris-poser fulle med gåsemøkk lenger, forteller hun.

Ble middag

Men gjessene ble ikke felt forgjeves. De endte i panna til Farstad, som serverte tallerkener med smaksrik, fersk filet med grønnsaker og potetmos til barnehagebarna.

- Det var bare en stor bonus at jeg kunne servere og vise barna dette måltidet og tilberedningen. De har alle vært svært engasjert, og det har vært helt flott å kunne vise dem verdien av slik kortreist mat, sier hun.

De fikk være med i prosessen både før og etter slaktingen.

- Her på Smøla drives det mye gåsejakt fra før, og mange av barna har allerede kjennskap til dette. Det hele har gått ryddig for seg, og ingen har reagert på avgjørelsen om å skyte gjessene, sier barnehagestyrer Hopshaug.

Hvis gjessene skulle vende tilbake, utelukker ikke Farstad flere festmåltider i barnehagen fremover.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!