Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Barnehage stengt på grunn av svineinfluensa

Kommunen må hjelpe foreldrene å finne alternativer, sier barnehagebestyrerne.

MÅ HOLDE STENGT: Lykkeliten familiebarnehage på Rånåsfoss ble i dag stengt av kommuneoverlegen i Sørum i samråd med bestyrerne Jeanette Larald (t.v.) og Else Marie Ottershagen. Både Ottershagen og hennes fire år gamle datter er syke. Foto: TORBJØRN GRØNNING
MÅ HOLDE STENGT: Lykkeliten familiebarnehage på Rånåsfoss ble i dag stengt av kommuneoverlegen i Sørum i samråd med bestyrerne Jeanette Larald (t.v.) og Else Marie Ottershagen. Både Ottershagen og hennes fire år gamle datter er syke. Foto: TORBJØRN GRØNNING Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): En familiebarnehage i Sørum kommune i Akershus ble i ettermiddag stengt av kommuneoverlegen på grunn av mistanken om svineinfluensasmitte.

Det er, ut i fra det Dagbladet kjenner til, den første barnehagen i Norge som har blitt stengt på grunn av den fryktede influensasmitten.

- Ett av barna ble syke i går eller i forgårs og hadde klassiske influensasymptomer, sier kommuneoverlege Harald Fonneløp i Sørum kommune.

Stengt én uke
Jenta og flere av de andre barna har blitt testet for svineinfluensa.

Resultatene foreligger først neste tirsdag.

I mellomtiden valgte Fonneløp, i samråd med jentas mor som også driver barnehagen, å stenge det familiedrevne foretaket i én uke.

Helsemyndighetene gikk tidligere i dag ut med en anbefaling om at hele befolkningen bør vaksinere seg mot svineinfluensa.

Fem syke barn
Else Marie Ottershagen er én av to eiere av Lykkeliten familiebarnehage i Rånåsfoss, Sørum. Barnehagen har ni barn fra ett til fire år, inkludert Ottershagens datter.

Nå er fem av barna, og Ottershagen selv, syke med tydelige influensasymptomer.

- Det begynte med to barn tidligere i uken som virket forkjølet og hadde bedre. De ble holdt hjemme, men så både min datter og jeg syke. I natt fikk jeg beskjed om at ytterligere to av barna har blitt syke, sier Ottershagen til Dagbladet og fortsetter:

- Etter 17 år i barnehage, er det veldig sjeldent at jeg blir syk. Man har hatt det som er å ha. Men nå ligger jeg også rett ut.

Har beredskapsplan
Lykkeliten har tidligere hatt flere møter med kommunen, nettopp for å lære hvordan de skal forebygge influensaen.

- Vi har laget en egen beredskapsplan og har gjort alt det kommunen har pålagt oss, både i forhold til hygiene og renhold. Vi har gjort alt i vår makt for å forebygge dette, men det er altså vanskelig å holde det under kontroll. Selv med de syke barna hjemme, kan de andre barna ha både søsken og foreldre som er syke og smitte dem andre, sier hun og utdyper:
 

- Vi hadde regnet med at influensaen skulle komme tidligere. Nå hadde vi begynt å senke skuldrene og tro at vi hadde sluppet unna.

De første to barna som ble dårlige, skal nå være på bedringens vei.

Må ta ut ferie
Ottershagen er likevel veldig lei seg på vegne av foreldrene til de friske barna som ikke har mulighet til å bruke barnehagen den kommende uken.

- Det her er jo en veldig liten barnehage og vi er veldig glade både i barna og foreldrene. Det at vi må holde stengt, er et kjempeproblem for flere av foreldrene.

Slår svineinfluensaen til for fullt, slik at flere barnehager og skoler må stenge, håper Ottershagen at kommunene kan være med å hjelpe foreldrene å finne alternative tilbud.

- Jeg ringte og spurte om kommunen her kunne gjøre noe, men her står vi maktesløse. Det eneste svaret vi fikk er at foreldrene må ta ut sykedager eller ferie.

Kommuneoverlegen i Sørum har ingen klare planer for hva som skjer ved sykdom ved de andre barnehagene.

- Det blir nok litt annerledes hvis det er en større barnehage. Der har vi muligheten til å spre barna slik at de slipper å være så tett på hverandre. Men blir det aktuelt, må vi kanskje lukke enkelte avdelinger. Av hensyn til foreldrene, vil vi så langt det går forsøke å unngå stengte barnehager, sier Fonneløp.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling