Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kledde seg ut som Elsa:

Barnehage-Terje hylles

Terje (49) valgte Elsa-kostyme på barnehagens karneval.

TOK EN ELSA: Flere av guttene i barnehagen Terje Johansen jobber i ønsket å kle seg ut som Elsa, men bare han dukket opp i turkis kjole da barnehagen hadde karneval forrige fredag. - Hvorfor kan ikke gutter være Elsa? Så klart kan vi det, sier Terje Johansen. Foto: privat
TOK EN ELSA: Flere av guttene i barnehagen Terje Johansen jobber i ønsket å kle seg ut som Elsa, men bare han dukket opp i turkis kjole da barnehagen hadde karneval forrige fredag. - Hvorfor kan ikke gutter være Elsa? Så klart kan vi det, sier Terje Johansen. Foto: privat Vis mer

Da det kom fram under lunsjen at noen av guttene i barnehagen hadde lyst til å kle seg ut som Disney-helten Elsa, men ikke turte fordi de var gutter, bestemte Terje Johansen seg.

Han ville kle seg ut som Elsa.

- Flere av guttene snakket om at de ønsket å kle seg ut som Elsa, men da det ble latter av det rundt lunsjbordet, ble det fort avfeid og erstattet med andre typiske guttekostymer, sier Terje Johansen i Sten-Tærud barnehage på Skedsmokorset og fortsetter:

- Mange mente at guttene ikke kunne gå i kjole. Det er jo bare tull. Jeg ville vise dem at alle kan gå kledd i det de vil, uansett om man er gutt eller jente.

HYLLES: Her er posten Terje Johansen delte på karnevalsdagen. I de over 1000 kommentarene bildet har fått hylles Terje for karnevalsantrekket. «Vi må åpne opp for å lære barna å tørre å ta sine egne valg og ikke være redd for det valget de har tatt. Viktig å støtte du gjør her.», skriver en. Foto: skjermdump.
HYLLES: Her er posten Terje Johansen delte på karnevalsdagen. I de over 1000 kommentarene bildet har fått hylles Terje for karnevalsantrekket. «Vi må åpne opp for å lære barna å tørre å ta sine egne valg og ikke være redd for det valget de har tatt. Viktig å støtte du gjør her.», skriver en. Foto: skjermdump. Vis mer

Stor entusiasme

Dronning Elsa har de siste sju åra vært feministsymbol nummer én i barnehagen: Sterk, tøff og kul - en ordentlig superhelt iført prinsessekjole.

Hun har i årevis vært blant de mest foretrukne karnevalsbekledningene i barnehager rundt om i landet.

Nettopp derfor synes Terje det er synd at han var den eneste gutten i Elsa-bekledning forrige fredag.

SUPERHELTEN: Elsa er sterk, tøff og kul, og kan skyte is fra fingertuppene, som en fullblods superhelt. Hun har til og med blå superheltkappe. Foto: Scanpix
SUPERHELTEN: Elsa er sterk, tøff og kul, og kan skyte is fra fingertuppene, som en fullblods superhelt. Hun har til og med blå superheltkappe. Foto: Scanpix Vis mer

- Dessverre var det ingen andre en meg denne gangen, men kanskje neste gang. Jeg synes man må ta på seg det man vil uten at det skal være noe styr.

- Barna ser opp til oss og det er vår jobb å vise at det er lov å velge annerledes. Vi må være gode rollemodeller for dem, sier han.

Johansen, som har jobbet 17 år i barnehage, påpeker at guttene gjerne leker typiske jenteleker i barnehagen, men at både gutter og jenter også er utrolig opptatt av hva som skal være typiske jenteklær og gutteklær og farger.

- Jeg synes det er viktig å vise og jeg synes ikke det skal være et problem i så ung alder.

For fire år siden droppet en barnehage i Trondheim karnevalet nettopp fordi de var så lei av at alle jentene kledde seg ut som prinsesser, og guttene som superhelter.

«Den utseendefikserte pyntesyken krasjer med ambisjonen om å oppdra framtidas sterke og selvstendige kvinner.» uttalte de og lederen for barnehagen sa til Dagbladet at de ikke ønsket å la karnevalet forsterke kjønnsstereotypiene.

MED SKJEGG: - Det går helt fint å være Elsa med skjegg. Barna synes det var gøy. Foto: privat
MED SKJEGG: - Det går helt fint å være Elsa med skjegg. Barna synes det var gøy. Foto: privat Vis mer

Tok på ham

Det isblå kostymet til den populære Disney-prinsessen fikk han tak i ved å etterlyse det i voksenstørrelse på Facebook.

- Det var en utfordring å skulle få tak i det i voksenstørrelse, men jeg fikk napp og da var det bare å kjøre på.

Da han ble møtt av barna på karnevalet i barnehagen forrige fredag, reagerte de med entusiasme.

LANG FARTSTID: Terje Johansen har jobbet 17 år i barnehage og har skjegg også til vanlig. Foto: privat.
LANG FARTSTID: Terje Johansen har jobbet 17 år i barnehage og har skjegg også til vanlig. Foto: privat. Vis mer

- Oi, se på Terje. Han er Elsa, med skjegg! Det var gøy og flere kom bort for å kjenne på skjegget mitt, enda de har sett det hver eneste dag før.

Det ble tatt bilder av Terje i kostymet og delt på Facebook. Og på bare et døgn hadde bildet fått om lag 9000 likes og over 1000 kommentarer.

«Så viktig at vi voksne tør gå utenfor vår komfortsone iblant og extra givende at man gjør det foran barn ❤️ fra de er små.», skriver en.

«Dette er virkelig et godt eksempel på et godt forbilde for barna», skriver en annen.

Også reaksjonene fra foreldre og andre på Facebook har ifølge Johansen bare vært positive.

- Reaksjonene viser vel at dette var en viktig ting å gjorde. En av de kommentarene jeg husker best var en mamma som takket meg, og fortalte at hun hadde sendt sønnen sin i bursdag iført kjole og neglelakk.

Utdanningsnytt skrev først om Johansens innlegg på Facebook.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!