Barnehageansatt: - Spiste middag en gang i uka

Etter å ha overlevd på bunn-lønninger, støtter Janniche Helsing Grydeland (48) barnehagestreiken.

- UTROLIG POSITIVE: Janniche Helsing Grydeland ved Hval Gård barnehage forteller at foreldrene har funnet løsninger med besteforeldre, naboer og ulike former for samkjøring mens barnehagen er stengt. - Foreldrene har vært utrolig hyggelige og positive, sier hun. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
- UTROLIG POSITIVE: Janniche Helsing Grydeland ved Hval Gård barnehage forteller at foreldrene har funnet løsninger med besteforeldre, naboer og ulike former for samkjøring mens barnehagen er stengt. - Foreldrene har vært utrolig hyggelige og positive, sier hun. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hval Gård barnehage, Asker (Dagbladet)
- Vilde, nå må du ikke ramle ned!, roper Janniche Helsing Grydeland (48).

Ei ett eller to år gammel jente vagler seg på en stol, og får et øyeblikk Grydeland til å glemme både streiken i offentlig sektor og at hun blir intervjuet av Dagbladet.

Støtter streiken I dag morges var bare Grydeland og to vikarer tilbake i avdelingen «Attpåklatten» ved den kommunale Hval Gård barnehage, etter at kollegene var tatt ut i streik. De var akkurat mange nok til å holde åpent mellom klokka 10 og 14.

Selv om Janniche Helsing Grydeland ikke selv var i streik, støtter hun kravet om høyere lønn. Hun husker godt forholdene da hun begynte i å jobbe i barnehage for 25 år siden, og tror lønna og statusen i samfunnet henger tett sammen.

- Før var det sånn at du ikke snakket om at du jobbet i barnehage, sier hun.

Grydeland forteller om ei årslønn på 167.000 kroner for 15 år siden, som da var topplønn som barnehageassistent. Heller ikke den gangen var det ei særlig høy lønn.

- Jeg var alenemor og spiste middag en gang i uka. Jeg hadde ikke råd til mer, forteller hun.

252.000 i året Nå har det blitt bedre - men ikke nødvendigvis fordi lønna i barnehagen har gått i været.

- Jeg har giftet meg, med en mann som har god økonomi, forklarer hun litt spøkefullt.

Lederen i Hval Gård Barnehage, Anders Farstad, opplyser at begynnerlønna for en barnehageassistent er 251.880 kroner i året, og stiger til 325.000 kroner etter 20 år.

Grydeland synes det er fint at det er større krav til utdannelse i barnehagene nå enn før, men synes lønnshoppet var betenkelig lite da hun som fagarbeider rykket opp til «konstituert pedagog» med tidvis ansvar for 14 unger i ett- til toårsalderen.

I mors fotspor Selv om Grydeland liker jobben sin, ble hun skuffet da også sønnen hennes på 23 tok seg jobb i barnehage.

- Jeg sa til ham at «nå må du for Guds skyld ikke få deg kjæreste som jobber samme sted, for da har du ingen sjanse til å etablere deg». Men nå har han gjort akkurat det, forteller Janniche Helsing Grydeland.

Hun trøster seg med at også han ser ut til å trives godt i jobben.