- Barnehageansatt angrepet av forelder

Med barn, foreldre og ansatte som vitner, skal en ansatt i en Oslo-barnehage ha blitt angrepet og slått. Forelderen skal ha prøvd å ringe avdelingen, uten å få svar fordi kontakttelefonen var forsvunnet.

FORSVUNNET TELEFON: «Telefonen som foreldre kan kontakte avdelingen på, ble borte tidlig på dagen», står det i rapporten om hvorfor forelderen ikke fikk kontakt med barnehagen. Senere dukket den opp i et stol-trekk. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix
FORSVUNNET TELEFON: «Telefonen som foreldre kan kontakte avdelingen på, ble borte tidlig på dagen», står det i rapporten om hvorfor forelderen ikke fikk kontakt med barnehagen. Senere dukket den opp i et stol-trekk. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Ifølge en rapport fra barnehagen, skjedde voldshendelsen 16. februar i år, mot slutten av dagen da barna snart skulle hjem. Foreldre, barn og ansatte var til stede i barnehagens lokaler i Oslo.

«Hele avdelingen og noen foreldre var vitne til dette. Mange barn var vitne til situasjonen og hadde behov for å bli møtt på barnets behov med ekstra trygghet og omsorg», står det i en avviksmelding en leder i barnehagen skrev om saken i mars.

Et annet sted i dokumentene går det fram at den ansatte skal ha blitt slått av en forelder. Forelderen skal også ha opptrådt truende.

Ifølge en rapport fra barnehagen til Arbeidstilsynet, datert 8. juni, har hendelsen medført «store ringvirkninger, hos både ansatte, barn og foreldre».

Eier: Vil ikke kommentere

«Vi har kartlagt årsakssammenhengen, der vi har gjennomgått hva som faktisk skjedde og bakgrunnen for hendelsen - dette for å finne ut hva som var den bakenforliggende grunnen til at (sladdet, red.anm.) utøvet vold mot en ansatt», står det der.

- Det har jeg veldig streng taushetsplikt på, sier eieren av barnehagen, da Dagbladet ringer og spør om hva som var den bakenforliggende årsaken.

- Dette er en pågående sak, forklarer hun.

Hun forteller at saken pågår både i Arbeidstilsynet og overfor andre instanser, men vil ikke kommentere om den er politianmeldt.

Dagbladet har ikke fått kontakt med forelderen som skal ha slått, og har heller ikke fått noen kommentar fra den ansatte som skal ha blitt angrepet.

Mye gikk skeis

Ifølge barnehagens rapport, skjedde hendelsen en dag da den aktuelle avdelingen egentlig skulle på tur. Den planlagte turen ble avlyst og avdelingen dro heller på en annen utflukt.

Men dessverre var det mer enn den avlyste turen som ikke gikk etter planen i barnehagen denne dagen.

Ved en feil, ble ikke ukeplanen oppdatert, fremgår det av rapporten. Dermed ble ikke endringen i planene synlig for foreldrene. Samtidig forsvant det en telefon.

«Telefonen som foreldre kan kontakte avdelingen på, ble borte tidlig på dagen», står det i rapporten.

Dermed ble også denne muligheten borte, til å få vite hvor barna befant seg.

Dette skal ha vært bakteppet, da en av foreldrene utpå ettermiddagen skal ha angrepet en ansatt. Forelderen skal også ha vært truende.

- Telefon gjemt i stoltrekk

Før angrepet skjedde, hadde forelderen ifølge rapporten prøvd å kontakte avdelingen på kontakttelefonen, men uten å lykkes. Forelderen skal ikke ha prøvd via barnehagens hovednumre.

I rapporten står det at det tidlig på dagen ble lett etter den forsvunne telefonen, men at den først kom til rette da barna ble hentet.

«Barna gjemte telefonen inne i stoltrekket på en vippestol inne i lekekonstruksjonene på avdelingen, avdelingen kunne derfor ikke høre den», er forklaringen som gis i rapporten.

Det går fram av rapporten at barnehagens eier og den daglige lederen ble holdt informert, mens hendelsen fortsatt pågikk.

«Daglig leder kom inn i barnehagen like etter (sladdet) forlot barnehagen. Politiet og barnevernsvakten ble kontaktet umiddelbart», heter det.

Det har også blitt sendt ut melding til foreldrene om det inntrufne.

Kriseteam involvert

Nå pågår forbedringsarbeidet.

Barnevernstjenesten har holdt kurs for personalet, for å heve kompetansen i slike situasjoner, og det er utarbeidet «ulike tiltak for å hindre at en slik situasjon skal oppstå igjen» - blant annet en ny risikovurdering for vold mot ansatte.

Ifølge rapporten fra barnehagen til Arbeidstilsynet, har barnehagen hatt samtaler med hver enkelt ansatt på avdelingen, og har jobbet hardt med å ivareta barn, foreldre og ansatte.

Også kriseteamet og bedriftshelsetjenesten i Private barnehagers landsforbund (PBL) har vært involvert.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer