Barnehageansatte får ikke lønn eller feriepenger

Bydelens feil, sier eier John Andrew Tollefsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Det er de ansatte i Tusseladden barnehage i Nordre Aker bydel som verken har fått utbetalt lønn for juni, eller feriepenger opptjent i 2007.

Dette er saken

• De ansatte i Tusseladden barnehage har fortsatt ikke mottatt lønn for juni. De har heller ikke mottatt feriepenger.

• Barnehageeieren skylder på bydelen, som han mener skylder ham penger.

• Bydel Nordre Aker forklarer at årsaken til tilskuddsstoppet er sen og ukorrekt rapportering av regnskap

• De ansatte i Tusseladden har nå engasjert advokat for å ordne opp i saken. En konkursbegjæring ble sendt til Oslo skifterett 1.juli.

• Grunnen er at arbeidsgiver må begjæres konkurs før de ansatte kan få utbetalt lønn gjennom Statens lønnsgarantiordning.

• John Andrew Tollefsen (47) og kona Nina Beate (38) eier totalt fire barnehager i Oslo-området. Dagbladet.no kjenner til at det skal være langvarig lønnsrot også ved minst én av de andre barnehagene.

• John Andrew Tollefsen ble slått personlig konkurs i fjor sommer. 

• Tollefsen bor luksuriøst, men oppgir å være uføretrygdet med en inntekt på 10.000 kroner i måneden.

• Huset, bilene og båten er registrert på kona.

Ingen av de ansatte i Tusseladden vil stå frem med navn, men Dagbladet.no har dokumentasjon på at lønn for juni og feriepenger fortsatt er utestående.

Flere av de ansatte Dagbladet.no har vært i kontakt med, beskriver situasjonen som ekstremt uoversiktlig og frustrerende. Ifølge de ansatte er det ikke første gang det er trøbbel med lønnsutbetalingene fra Nina Tollefsen AS.

Forskjellen denne gangen er beskjeden om at lønna sannsynligvis ikke kommer i det hele tatt.

- Bydelen ansvarlig

Barnehagen Tusseladden er en av fire barnehager som eies av Nina Tollefsen AS. Nina Beate Tollefsen (38) er gift med John Andrew Tollefsen (47).

Paret står oppført som henholdsvis styreleder og varamedlem i selskapet, og har tidligere vært i Dagbladets søkelys.

John Andrew Tollefsen sier til Dagbladet.no at årsaken til de manglende lønnsutbetalingene er at bydel Nordre Aker holder igjen kommunale tilskudd.

FÅR IKKE LØNN: De ansatte i Tusseladden barnehage har enda ikke fått utbetalt lønn eller feriepenger i juni. Eier John Andrew Tollefsen skylder på Nordre Aker bydel, som han mener urettmessig holder tilbake offentlige tilskudd. Foto: Torbjørn Grønning, Dagbladet
FÅR IKKE LØNN: De ansatte i Tusseladden barnehage har enda ikke fått utbetalt lønn eller feriepenger i juni. Eier John Andrew Tollefsen skylder på Nordre Aker bydel, som han mener urettmessig holder tilbake offentlige tilskudd. Foto: Torbjørn Grønning, Dagbladet Vis mer

- Vi har ikke midler nok i selskapet til å drifte lønnsutbetalingene i Tusseladden barnehage uten de kommunale tilskuddene. Nordre Aker bydel er ansvarlig for at de ansatte i barnehagen verken får lønn eller feriepenger, sier Tollefsen til Dagbladet.no.

- Rotete

Ifølge Preben Winger, ansvarlig for barnevern og barnehage i Nordre Aker bydel, er det et ufullstendig og sent levert regnskap for 2008 som er årsaken til at bydelen holder igjen tilskuddet.

Da bydelen mottok regnskapet hadde barnehageeieren ikke inntektsført 1,4 millioner som tidligere var utbetalt i støtte, ifølge Winger.

- Etterhvert begynte vi å reagere på rapporteringen og budsjettene. Generelt er ting rotete i forhold til akkurat denne barnehageeieren, sier Winger til Dagbladet.no.

Også bydelsdirektør i Nordre Aker, Mona Tåsen, sier at det har vært mye rot med Nina Tollefsen AS.

- Det har vært manglende innrapportering, eierskifter, og generelt mye frem og tilbake. Erfaringsmessig er det mye rot, sier Tåsen til Dagbladet.no.

- Har informert barnehagen

Barnehageansatte får ikke lønn eller feriepenger

John Andrew Tollefsen mener han og kona Nina har sitt på det tørre.

- Jeg skjønner at situasjonen er uholdbar for de ansatte i Tusseladden, sier Tollefsen, og legger til at det er lenge siden han forklarte lønnssituasjonen for sine ansatte.

- Vi forklarte at så lenge ikke de kommunale tilskuddene kommer, vil heller ikke de ansatte få lønn og feriepenger. Dette er noe de har visst ganske lenge, sier Tollefsen til Dagbladet.no.

- Hvorfor blir de kommunale midlene utestående, tror du?

- Det vet jeg ikke. Det må du spørre Nordre Aker bydel om. De oppgir ingen årsak.

- Bydelen sier det er manglende og upresist regnskap som er årsaken?

- Nei, det stemmer ikke. Det Nordre Aker har gjort er å betale ut for mye statsstøtte tidligere. I etterkant har de trukket de kommunale tilskuddene på grunn av det. Hvorfor vet jeg ikke.

- Bydelen hevder det ikke er første gang de opplever økonomisk rot og upresis rapportering fra deres side?

- Da tror jeg Nordre Aker bydel må gå i seg selv. Vi mangler fortsatt 280.110 kroner av den summen de er lovpålagte å utbetale til oss, sier Tollefsen. 

- Også flere ansatte klager på økonomisk rot i forbindelse med lønnsutbetaling?

- Det er fordi inntektene de siste månedene stort sett har vært basert på foreldreinnbetalinger. Grunnen til det, som sagt, er at bydelen ikke vil utbetale tilskuddene.

Nå varsler barnehageeieren søksmål mot Nordre Aker bydel.

- Vi har engasjert advokat, og vil gå til søksmål både mot kommunen og enkeltpersoner i kommunen hvis tilskuddene snart ikke kommer. Nordre Aker bydel kan ikke bare lage sitt eget regnestykke. De må forholde seg til norsk lov, sier Tollefsen.

• NB: Nina Tollefsen AS bestemte seg tidligere i år for å selge Tusseladden barnehage. Prisantydningen lå da på 6,5 millioner kroner. Altfor mye, mente eksperter Dagbladet var i kontakt med.

HAR ENGASJERT ADVOKAT: John Andrew Tollefsen har engasjert advokat for å få utbetalt penger han mener Nordre Aker bydel skylder ham.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer