Barnehagebarn i Tromsø nektes å kle seg ut på karneval: - Helt vill den mailen de sendte ut

Far reagerer på kostymeforbudet.

REAGERER: Brage Ulvmoen synes ikke noe om at Bymyra barnehage i Tromsø kommune vil droppe det tradisjonelle karnevalet med kostymer. Han sendte ledelsen et krast svar. Foto: Privat
REAGERER: Brage Ulvmoen synes ikke noe om at Bymyra barnehage i Tromsø kommune vil droppe det tradisjonelle karnevalet med kostymer. Han sendte ledelsen et krast svar. Foto: PrivatVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I går gikk det ut en melding til alle foresatte som har barn i Bymyra barnehage på Sør-Tromsøya i Tromsø.

I e-posten kommer det fram at lederteamet i kommunen har besluttet å gå bort fra den tradisjonelle karnevalsfeiringen.

Vil ha fargetema

Barnehagene på Sør-Tromsøya har tradisjonelt et årlig karneval, men dette ønsker ikke ledelsen i år:

«Bakgrunnen for dette er at vi opplever at dagens karneval er bygd på en kommersialisering fra butikkene og at rollefigurene barna kler seg ut som, er stereotyp både når det gjelder fantasi og kjønn. Det er også mange som faller litt utenfor, og vi i Bymyra ønsker å ha fokus på inkludering, og at samtlige barn skal ha gode opplevelser», skriver fagleder i Sør-Tromsøya barnehager, ​Karine Dahlø Iversen i e-posten.

Barnehagene vil i stedet for et tradisjonelt karneval med kostymer ha et fargetema, opplyser lederen.

«I stedet for nevnte karneval vil vi heller ha fokus på fargetema. Barna kan kle seg i hvilken som helst farge (men ingen kostyme), de får muligheten til lage gipsmasker og får tilbudet om å bli malt med ansiktsmaling på selve karnevalsdagen», heter det i meldingen til de foresatte.

- Helt vilt

Brage Ulvmoen har selv en datter i barnehagen. Han reagerte umiddelbart da han så e-posten i går ettermiddag.

- Den var helt vill den mailen de sendte ut. Jeg håper flere sier fra at det er var en dårlig idé, sier han til Dagbladet.

Bare to timer etter at e-posten gikk ut, sendte han et langt svar til kommuneledelsen.

«Jeg forstår at dere har høy faglig interesse for både svensk kjønnsforskning og generell krenkelsesteori, men forsøk å heve blikket i et par minutter her nå» skriver faren.

«Dere skal altså nekte barn å kle seg ut på karneval, deriblant min datter som hadde gledet seg til å være Batgirl, fordi dere er bekymret for kommersialisering fra butikkene og kjønnsstereotype rollefigurer?

1: Det viktigste er at barna har det gøy, ikke hvilke obskure politiske agendaer dere tilegner en prinsessekjole eller en sjørøverdrakt uavhengig av om det er en liten gutt eller jente som har det på seg», skriver Ulvmoen.

Negative opplevelser

Fagleder ​Karine Dahlø sier til Dagbladet at de bare har fått én negativ reaksjon på e-posten. Hun forklarer at karneval har vært en tradisjon i Bymyra barnehage i alle år, men at de i år ønsket å gjøre noe litt annet.

- Vi vil at alle skal bli inkludert. Tidligere år har vi hatt noen negative opplevelser knyttet til karneval, hvor barna for eksempel er opptatt av at noen har finere kostyme enn andre.

Dahlø understreker at barna i år skal være med på prosessen fram mot feiringen, som de i år legger til april.

- Vi er opptatt av at barna skal være med i prosessen og at de kan være med og lage pynt og rekvisitter i barnehagen, som de selv skal bruke på selve dagen. Vi skal male og lage gipsmasker. Dette skal bli en god opplevelse for barna.

Målet med å ha et fargetema er at det skal være et lavterskeltilbud for alle.

- Alle har ulike farger i klesskapet. Hovedprinsippet er at dette må være en fin fest for barna, og at ikke noen skal være bekymret for å ha det riktige kostymet.

Lage kostymer?

Ulvmoen berømmer at barnehagen er bevisst på at alle ikke har like god økonomi, men sier samtidig:

«Hva med å bruke de ressursene dere har benyttet på møter og refleksjon rundt lekeindustriens kommersialisering på å lage noen kostymer sammen med barna, som kan være til gratis utlån for dem som trenger det? Om det er for krevende for dere så hva med å spørre på Facebook om noen kunne tenke seg å donere brukte kostymer slik at dere fikk et kostymelager til de som ønsker å benytte seg av det?»P

Han spør seg også hvordan det kan hjelpe at barna skal kle seg ut som farger.

«Blir dere fornøyd om alle guttene kommer i blått og alle jentene i rosa? Kanskje fraråde det også?» spør Ulvmoen i e-posten.

- Henger ikke på greip

Han utdyper overfor Dagbladet.

- De som jobber i barnehagen gjør en viktig jobb. De er betalt for å ta vare på barna våre. Det hadde vært fint om de brukte tida på det og ikke koke sammen masse obskure regler. Det henger ikke på greip. Det er ikke noe mindre kjønnsstereotypisk å kle seg ut som farger, sier han.

«Nei, det beste er nok om dere sier at alle bare får kle seg i lilla den dagen og at dere samtidig sender ut en liste med aksepterte hårfrisyrer slik at ingen skiller seg ut med borgerlige parykker eller annen ekstravagant mote. Det kan vi virkelig ikke ha noe av. Om dere trenger ytterligere rådgivning på dette punktet er jeg tilgjengelig for konsulentoppdrag», skriver han i e-posten.

- Hvis de får litt reaksjoner, kanskje de tenker seg om en gang til, og det blir vanlig karneval. De fleste barn synes det er gøy å kle seg ut, sier han.