BAR LEKEVÅPEN: Det var på frigjøringsdagen i Indonesia at en barnehage gikk kledd i jihad-kostymer i festparaden. Nå beklager barnehageledelsen. Video med tillatelse fra @City.of.Probolinggo (Facebook)Vis mer Vis mer Vis mer

Barnehagebarn kledd opp i jihadist-kostymer

På frigjøringsdagen i Indonesia gikk ei barnehagegruppe utkledd som jihadister.

Ledelsen i en barnehage i Indonesia har måttet tåle massiv kritikk etter valg av kostymer i forbindelse med en parade som markerte landets uavhengighetsdag.

17. august feiret Indonesia sin frigjøringsdag, som markerer dagen da Indonesia ble frigitt fra Nederland. Dagen feires blant annet med fest, flagg og en storslått parade.

Da ei barnehagegruppe skulle delta i en slik parade dagen etter, på lørdag, ble det besluttet at barna skulle stille opp i kostymer som kan minne om uniformer IS-krigere bruker. Barna var også utstyrt med lekevåpen i papp, ifølge The Guardian.

Se video av hendelsen øverst i saken.

Barnehagen beklager
Etter at bilder og videoer av barna gikk viralt på nettet, fikk barnehageledelsen sterk kritikk fra mange hold for kostymevalget. Nå har de også lagt seg flate.

Sjef for barnehagen TK Kartika sier til BBC at ledelsen beklager valget av kostymer og sier at deres intensjon aldri var å oppfordre til vold.

- Vi ville løfte temaet rundt profetens kamp for å øke troen og hengivenheten til gud, sa barnehagesjef Haratik, da hun ble bedt om å forklare årsaken til det kontroversielle antrekket.

Indonesia har den største muslimske befolkningen i verden - over 200 millioner. Barnehagen ligger rett ved en statlig militærbase, men Haratik avviser at kostymevalget var politisk motivert.

- Vi hadde heller ingen intensjon om å oppfordre til vold eller å få barna til å tenke på vold, sa Haratik, og la til at foreldrene i barnehagen hadde vært enige i valget av kostyme.

Fikk tillatelse av militæret
Oberstløytnant Depri Rio Sarans har bekreftet at han ga tillatelse til at barna kunne bære kostymene fordi han mente det ville promotere islamske verdier. Han innrømmer likevel at han gjorde en feil.

- Ideen var å vise hva islam strever med, ikke radikalisme. Som en militærkommandør som har ansvar for barnehagen vil jeg beklage, sa Sarans i en uttalelse.

Samme dag som «Asian Games»
Samme dag som videoer og bilder av de utkledde barna gikk viralt, åpnet «Asian Games» (Asialekene) i Indonesias hovedstad Jakarta. Talsmann for myndighetene Bambang Soesatyo kaller kostyme-hendelsen pinlig for Indonesia.

- Å beordre barn til å ha på svarte kostymer og bære lekevåpen oppfattes uheldig. Behandling som dette kan skade hvordan barn tenker, uttalte Soesatyo.

BAR LEKEVÅPEN: Det var på frigjøringsdagen i Indonesia at en barnehage gikk kledd i jihad-kostymer i festparaden. Nå beklager barnehageledelsen. Video: @City.of.Probolinggo Vis mer