Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Barnehagebarna tatt med på slakt av reinsdyr: - Jeg er nesten sjokkert over at folk skal hisse seg sånn opp

Stiller seg uforstående til kritikken.

VAR MED: Granstubben barnehage i Steinkjer var i går med på reinsdyrslakting. Det har skapt en voldsom debatt. Foto: Granstubben barnehage
VAR MED: Granstubben barnehage i Steinkjer var i går med på reinsdyrslakting. Det har skapt en voldsom debatt. Foto: Granstubben barnehage Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Onsdag skrev Dagbladet om hvordan barna i Granstubben barnehage mandag fikk være med på slakting av reinsdyr.

Barnehagen, som ligger i Steinkjer i Nord-Trøndelag, lot de eldste barna være med på reinslakten, og saken har vekket et voldsomt engasjement.

På bare noen timer har nesten 1000 mennesker kommentert saken, og selv om de aller fleste stiller seg positive til initiativet, er det også de som mener at dette er noe barna bør skjermes for.

Berømmer barnehagen

Ellinor Marita Jåma er leder for Norske Reindriftsamers Landsforbund (NRL) og representerer partiet Sørsamiske Røster i Samtinget.

Hun skriver i kveld et innlegg på sin Facebook-side der hun berømmer barnehagen for at de tok med barna på reinslakt:

«Håper dere fikk med dere reinkjøtt hjem sånn at barna får smake på det beste og sunneste kjøttet som finnes! Så vil jeg oppfordre alle skoler og barnehager til å gjøre som Granstubben barnehage, ta barna med på reinslakt!»

INGEN FORSTÅELSE: - Jeg er nesten sjokkert over at folk skal hisse seg sånn opp, sier Ellinor Marita Jåma i NRL om reinslaktdebatten. Foto: Privat
INGEN FORSTÅELSE: - Jeg er nesten sjokkert over at folk skal hisse seg sånn opp, sier Ellinor Marita Jåma i NRL om reinslaktdebatten. Foto: Privat Vis mer

Til Dagbladet sier hun at den kunnskapen barna her får, kan være med på å forhindre konflikter senere i livet.

- Reindrifta ofte er forbundet med konflikter - dette i stor grad på grunn av manglende kunnskap. Disse ungene er prisgitt en kunnskap de færreste på deres alder har. Det grunnlaget man får i barnehagen påvirker en del holdninger og forståelse senere i livet. Det er her grunnlaget legges, sier hun.

Kritikk

Debatten startet allerede i barnehagens opprinnelige post fra tirsdag, der mange tok til orde for at dette ikke var noe de ville deres barn skulle gjennomgå:

«Glad ikke ungene mine har gått i en sånn barnehage. Her har jeg lært barna mine å respektere og elske dyr. Dyr er ikke til for vår nytelse. Grøss. Barn pleier å ha et veldig empatisk syn på dyr, noe dere prøver å bryte ned.»

«Nei fy fa... Hva er dette for noe tull? Jeg hadde aldri latt barna mine gå i en barnehage med et slikt syn på levende vesener. Vi er i 2017, ikke steinalderen.»

«Det er sånt som dette som skaper psykopater. Det er så inhumant og barbarisk som det kan bli! Hva er neste? Slakte hele barnehagen og? De har kjøtt på kroppen de også vet du. Hvordan skal man lære mennesker respekt for naturen og dyrene, hvis man dreper de?»

- Nesten sjokkert

Jåma stiller seg uforstående til all kritikken.

- Det har jeg overhodet ingen forståelse for. Jeg er nesten sjokkert over at folk skal hisse seg sånn opp. Dette viser ikke bare hvor vi får maten vår fra, men også hvordan vi får andre produkter. En ting er kjøttet, men jeg er sikker på at det er mange av de som har skrevet de kommentarene som sitter på et reinskinn i hytteveggen i påska, sier hun.

- Skal vi ha mat på bordet, må dyrene slaktes. Det er ikke sånn at kjøttet du kjøper i butikken produseres på Coop eller Rema. Det er som jeg skriver - all ære til den barnehagen for at de faktisk prioriterer å ha opplæring om samiske forhold og reindrift-kulturen. Ungene får en unik lærdom som jeg skulle ønske mange andre også hadde tilgangen til. Kunnskap gir også forståelse, og her er det tydelig at det er mange som er blottet for kunnskap.

- Reagerer positivt

De ansatte i barnehagen fortalte onsdag til Dagbladet at de forsøker å være med på så store deler av prosessen som mulig.

- Det er viktig for oss å formidle at dette er en del av norsk kulturarv. Når det er mye snø har vi hatt rein på åkrene utenfor barnehagen. Vi har et ansvar for å forklare hvordan livet henger sammen. Da er det viktig å ta tak i det og være åpen og ikke lure barna til å tro noe annet, sa daglig leder Dag Olav Stølan.

Også Therese Johnsen, pedagogisk leder for barkebillene, som avdelinga heter, mener det er et godt initiativ.

- Barna reagerer veldig positivt og synes det er spennende. Det første møtet var litt rart, det var mange inntrykk, blod og rare lukter, men det tok ikke lang tid før de syntes det var helt okei å ta på og se på.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media