Barnehageeksperter kritiserer kunnskapsminister Isaksens bruk av forskning

- Hvis man skal komme om påstander om juks, må man kunne underbygge det, svarer ministeren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Anklagene har haglet fra fagmiljøene etter at kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen i midten av mars la fram stortingsmeldinga om barnehager. 

Pedagogikk-professor Solveig Østrem ved Høgskolen i Lillehammer beskylder ministeren for å bruke eksempler fra Oslo til å forsvare meldinga som skal gjelde hele landet.

Andre barnehage-eksperter kritiserer dessuten ministeren for å legge fram en politikk som ikke er faglig fundert, og mener han driver cherrypicking, å plukke forskningsresultater etter egen smak. Isaken avviser anklagene.

Påstandene kommer bare en drøy uke etter at beskyldninger om statistikk-feilbruk haglet mot regjeringskollega Sylvi Listhaug (Frp). -  De legger til grunn en svartmaling av situasjonen og setter inn tiltak ut fra et veldig smalt utvalg forskere, sier Østrem til Dagbladet.  

Det hun reagerer mest på, er at ministeren flere ganger har forsvart meldinga ved å vise til statistikk fra Oslo-skolen som viser at 25 prosent av alle barn i Oslo starter på skolen med så dårlige språkkunnskaper at de ikke klarer å følge undervisningen.    - Nærmest konstruert Hun mener det er det misvisende å bruke tallene til å si noe om barnehage, og at barna som ikke har gått på barnehage som sliter mest med språket.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer