- Barnehageforliket er usosialt

KrF anklager opposisjonen for å gi en usosial skattelette til de rikeste gjennom skattedelen av barnehageforliket. Partiet ha omkamp om saken i Stortinget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Utbygginga og maksprisen er greit, men det vi går imot er den skattelettelsen som de har lagt inn, sier KrFs parlamentariske leder Jon Lilletun til NTB.

I dag må ansatte som får gratis barnehage av arbeidsgiver betale skatt av den fordelen. I barnehageforliket mellom Ap, SV, Frp og Sp åpnes det for å fjerne denne beskatningen.

Forskjell

Ifølge beregninger gjort i Finansdepartementet vil dette skattebortfallet slå gunstig ut for familier med høy inntekt.

Et regneeksempel viser at gratis skattefri barnehage for en Oslo-husholdning med to barnehagebarn vil være 663 kroner hvis husholdningen har en inntekt på 200.000, mens den er på 4.670 kroner hvis husholdningen tjener 600.000 kroner samlet. For en familie med millioninntekt, er skattelettelsen 9.549 kroner.

Ikke noe annet skatteforslag er i nærheten av å være like skeivt fordelt sosialt sett, mener Lilletun.

- Vi tror ikke flertallet var klar over hvor dramatisk usosialt det var, og vil derfor utfordre Stortinget en gang til på det, sier Lilletun.

Han understreker at selve barnehagesatsingen står fast, men at skatteletten, som også inkluderer lavere arbeidsgiveravgift for arbeidsgiver, blir for dyr.

- Denne skattelettelsen, som antakeligvis vil koste mellom 1 og 1,5 milliarder, vil først og fremst tjene de rikeste. Disse pengene trenger vi for å få en bedre kommuneøkonomi, sier Lilletun.

Dobbeltspill

Lilletun mener særlig Aps Jens Stoltenberg bedriver dobbeltkommunikasjon når han anklager regjeringen for å prioritere skattelette foran velferd.

- Det er ingen som har gitt de rike så mye skattelette som Ap og SV har gjort i barnehageforliket. Det er ikke overraskende at Frp fremmet et slikt forslag, men at Ap og SV er med på det er underlig, sier Lilletun.

Den parlamentariske lederen vil ikke spekulere i om barnehageforliket er en sak regjeringen kan tenke seg å gå av på, men framholder at inndekningen i budsjettet går foran alt. Derfor vil KrF beholde beskatningen av fri barnehage fra arbeidsgiver.

- Det er fortsatt en del uklarheter, men den delen av barnehageforliket som vi synes er helt meningsløs, er den skattelettebiten. Den er sosialt skeiv, konkluderer Lilletun.

NTB

USOSIALT: Jon Lilletun anklager opposisjonen i Stortinget for dobbeltspill i barnehageforliket.