Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Barnehagekaos i dag

Private barnehager streiker fordi de får mindre penger enn kommunale.

IKKE SNILLERE: Kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell tror ikke rikspolitikerne er snillerne enn lokalpolitikerne. Foto Morten Holm / SCANPIX
IKKE SNILLERE: Kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell tror ikke rikspolitikerne er snillerne enn lokalpolitikerne. Foto Morten Holm / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet.no) 90 000 barn må hentes av foreldre, venner og familie klokka 12 i dag. Det hele er en politisk demonstrasjon fra de private barnehagene.

- Vi frykter for at regjeringen vil rasere de private barnehagene, og at tusenvis av barnehageplasser skal miste hele grunnlaget for eksistens. Kristin Halvorsen gikk til valg for fire år siden på full barnehage dekning, økonomisk likeverdig behandling av alle barnehagebarn og like lønns- og arbeidsvilkår for alle ansatte i privat barnehagesektor. Dette har hun ikke holdt, og hun har ikke lenger troverdighet, sier Linda Øygarden.

Hun er eier og daglig leder av Soria Moria Barnehagene i Arendal. Hun er også innstilt av valgkomiteen som ny styreleder i Private Barnehagers Landsforbund.

Øygarden reagerer på at tusenvis av barn fremdeles ikke har barnehageplass, og at 12 000 ansatte har fremdeles ikke like lønns- og arbeidsvilkår. Hun stiller seg også helt uforstående til at regjeringen også vil punktet om økonomisk likeverdig behandling av alle barnehagebarn fra 2011.

Lik støtte
Linda Øygarden reagerer på at det i dag ikke er likhet i statens overføringer til barn.

De som er i private barnehager gis bare 85 prosent av den statlige støtten som gis til de som er i offentlige barnehager.

- Staten må regne samme beløp til alle barn, og før det skjer så er det umulig å få like vilkår. Lønna må være lik for likt arbeid, og denne likheten er også avgjørende for at de private barnehagene skal bestå. I dag gis det øremerkede midler til barnehagene. Fra 2011 skal dette bli frie midler, og da blir barnehagene lett en salderingspost i de kommunale budsjettene. Mange kommuner sliter til og med i dag med økonomien, og da kan barnehagene lett bli en enkel salderingspost for politikerne, sier Linda Øygarden.

Stoler på kommunene
Linda Øygarden reagerer også på at politikerne ønsker å ta bort muligheten til fri etablering av barnehager.

- Da vil det bli opp til kommunepolitikerne om de tillater, eller ikke tillater, oppstart av nye spesielle barnehager, sier Linda Øygarden. Hun forteller at beskjeden til foreldrene om dagens politiske aksjon er mottatt med stor forståelse.

- Aksjonen har fått enorm oppslutning, og det er stor grad av forståelse i foreldregruppene. De aller, aller fleste er overveldende positive, sier Linda Øygarden.

Kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell mener aksjonen skyter over mål når det gjelder overføring av pengene og administrasjonen til kommunene.

- Jeg føler meg trygg på at norske kommunepolitikere er like ivrige etter å sikre barnehagene som vi som er rikspolitikere. De er ikke slemmere enn oss, og dessuten har vi sikret oss: Vi har vedtatt en lovfestet rett til barnehage. Og vi har også satt tydelige kvalitetskrav, sier Solhjell til Dagbladet.

Pengeproblemer
Når det gjelder finansieringen, så mener kunnskapministeren at han har forståelse for kravene fra de private barnehagene.

- Norge trenger de private barnehagene, og de som jobber der gjør en kjempejobb. Og jeg har forståelse for kritikken. En undersøkelse jeg ba om sist vinter, viste at de kommunalt ansatte har høyere lønn og bedre pensjonsrettigheter. Her har vi en jobb å gjøre. Jeg tar dette problemet skikkelig på alvor, og vi skal få til en utjevning av lønns- og arbeidsvilkår. Dette er statens ansvar, sier Solhjell.

Og som vanlig er det penger som er problemer. 60 000 nye barnehageplasser, billigere pris og ansettelse av 1000 førskolelærere har kostet penger. Staten har brukt 12 milliarder kroner på barnehageløftet.

- Jeg kan jo ikke love noe, men nå står kvaliteten for tur. Vi jobber videre med arbeidet for å få til likeverdige lønnsvilkår, og vi har fortsatt tid fram til 2011, sier Bård Vegar Solhjell til Dagbladet

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling