Kunnskapsministeren kritiserer barnehagekjedene for lav bemanning

- Barnehagekjeder har ansatt færre enn de får tilskudd til

Kunnskapsminister Jan Tore Sanner (H) legger seg ut med de store kjedene - og stikker hånda i et vepsebol.

KJEDE-KRITIKK: Kunnskapsminister Jan Tore Sanner går ut med kritikk mot de store barnehagekjedene for å ha ansatt færre enn de får tilskudd for. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
KJEDE-KRITIKK: Kunnskapsminister Jan Tore Sanner går ut med kritikk mot de store barnehagekjedene for å ha ansatt færre enn de får tilskudd for. Foto: Berit Roald / NTB scanpixVis mer

I debatten om «velferdsprofitører» går krangelen hett om hvorvidt private barnehager - særlig store kjeder - øker fortjenesten ved å ha for lav bemanning.

Nå har kunnskapsminister Jan Tore Sanner (H) meldt seg på i den betente striden.

«De store private barnehagekjedene har generelt solid økonomi, og lønnsomheten har vært god de siste årene», skriver han i et svar til Mona Fagerås, SVs utdanningspolitiske talsperson.

«Det kan delvis tilskrives at kjedenes barnehager i gjennomsnitt har hatt lavere bemanning enn tilskuddsnivåene skulle tilsi», skriver kunnskapsministeren.

«Totalt feil»

At kjedene ansetter færre enn de får tilskudd til, vil de ikke ha sittende på seg.

«NEI. Det er totalt feil», skriver Trygge Barnehager-eier Eli Sævareid til Dagbladet.

«Vi kjenner oss ikke igjen i dette», skriver Espira-kjedens kommunikasjonsdirektør Jens Schei Hansen. Han viser til at en tredjedel av kjedens barnehager går med underskudd på grunn av store forskjeller i kommunenes tilskudd.

- TOTALT FEIL: FUS/Trygge Barnehager-eier Eli Sævareid mener kunnskapsministeren tar feil. Foto: Kristin Svorte
- TOTALT FEIL: FUS/Trygge Barnehager-eier Eli Sævareid mener kunnskapsministeren tar feil. Foto: Kristin Svorte Vis mer

PBL-direktør Anne Lindboe skriver at hvis Sanner har rett, har over 100 kommuner hatt lavere bemanning i sine barnehager enn de har fått penger til.

- Regjeringen bør i så fall pålegge disse kommunene å finansiere bemanningsnormen både i sine egne og i de private barnehagene, skriver hun, med henvisning til minstekravene om bemanning som innføres fra august i år.

«Gode forutsetninger»

Sanners svar kom på et spørsmål fra Fagerås om hva han vil gjøre for å sikre at Espira-kjeden innfrir bemanningsnormen uten at det går ut over kvaliteten.

STILTE SPØRSMÅL: Mona Fagerås, SV. Foto: Peter Mydske
STILTE SPØRSMÅL: Mona Fagerås, SV. Foto: Peter Mydske Vis mer

Bakgrunnen var Dagbladets avsløring 27. mai, av Espira-kjedens ansettelsesstopp for fagarbeidere og pedagoger med høy ansiennitet.

«Svært oppsiktsvekkende» og «på tvers av» arbeidslivets regler, mener Fagerås om dette. Espira hevder det ikke er en ansettelsesstopp men bare «en pause».

Kjeden begrunner tiltakene med at bemanningsnormen som skal oppfylles fra august i år ikke er fullfinansiert - noe kunnskapsministeren har liten forståelse for.

«Jeg mener at særlig de store barnehagekjedene, slik som Espira, bør ha gode forutsetninger for å klare overgangen til en ny bemanningssituasjon uten at det går på bekostning av kvaliteten i barnehagene», skriver han.

«Tilstrekkelig finansiert»

Mens kjedene og Private barnehagers landsforbund (PBL) mener bemanningsnormen ikke er fullfinansiert, argumenterer Sanner i sitt svar til Fagerås for det motsatte.

Han understreker at de kommunale barnehagene over flere år i gjennomsnitt har oppfylt de nye kravene.

- NEKTER BARNA FLERE FANG: - Regjeringen vil ikke ta ansvar for at disse barna får flere fang å sitte på og hender å holde i, sier Anne Lindboe i Private barnehagers landsforbund. Foto: Morten Rakke.
- NEKTER BARNA FLERE FANG: - Regjeringen vil ikke ta ansvar for at disse barna får flere fang å sitte på og hender å holde i, sier Anne Lindboe i Private barnehagers landsforbund. Foto: Morten Rakke. Vis mer

«Siden private barnehager i gjennomsnitt får like mye driftstilskudd som de kommunale, betyr dette at majoriteten av de private barnehagene allerede er tilstrekkelig finansiert», skriver han.

Han erkjenner likevel at i kommuner hvor de kommunale barnehagene ikke oppfyller normen kan «særlig mindre private barnehager» få problemer. Det skyldes at tilskuddene beregnes to år på etterskudd, ut fra de kommunales kostnadsnivå. Dette vil regjeringen motvirke med 263 øremerkede millioner.

«En myte»

- Det går 67.816 barn i en privat barnehage som ikke har fått penger til å innfri bemanningsnormen. PBL registrerer at regjeringen ikke vil ta ansvar for at disse barna får flere fang å sitte på og hender å holde i, slår Anne Lindboe tilbake.

Læringsverkstedets eier Hans Jacob Sundby mener bildet er mer nyansert enn det Sanner skriver, og at det er en «myte» at barnehager i et stort faglig fellesskap har bedre økonomi.

Divisjonsdirektør Kristin Voldsnes i Norlandia Barnehager mener at lønnsomheten i private barnehager fram til nå har vært «bærekraftig».

«Dette har endret seg under nåværende regjering gjennom grep som er gjort, nå med innføring av bemanningsnormen som ikke er finansiert», skriver hun til Dagbladet.

Hun frykter at dette vil tvinge mange private barnehager til å avvikle.