Barnehagekjempe hardt ut mot SV-byråd Inga Marte Thorkildsen

Barnehagemillionær mener SV-byråd driver fri diktning

Trygge Barnehager-eier Eli Sævareid avviser liten privat interesse for Stovner.

UENIG MED SV-BYRÅD: «Byråd Inga Marte Thorkildsen (SV) påstår at det ikke er lukrativt nok for oss å drive barnehager i bydeler som Stovner. Det er ikke riktig», sier eier Eli Sævareid i Trygge Barnehager-kjeden. Foto: Kristin Svorte/Dagbladet
UENIG MED SV-BYRÅD: «Byråd Inga Marte Thorkildsen (SV) påstår at det ikke er lukrativt nok for oss å drive barnehager i bydeler som Stovner. Det er ikke riktig», sier eier Eli Sævareid i Trygge Barnehager-kjeden. Foto: Kristin Svorte/DagbladetVis mer

Eli Sævareid, daglig leder og eier i Trygge Barnehager-kjeden, er provosert over Oslo-byråd Inga Marte Thorkildsen.

I Dagbladet fredag hevder SVs byråd for Oppvekst og kunnskap at Stovner har Oslos laveste barnehagedekning fordi private ikke har villet bygge i bydeler med levekårsproblemer og mange barn med ekstra behov.

Nå får hun svar på tiltale.

- Stoppes av kommunen

«Det brukes mange argumenter mot private barnehager fra SV, men en burde kanskje spare seg fra fri diktning», skriver Sævareid til Dagbladet.

Hun avviser at det ikke er «lukrativt nok» for Trygge Barnehager-kjeden å drive barnehager i bydeler som Stovner.

- IKKE PRIVAT INTERESSE: Det ble ikke bygd barnehage på Stovner de siste åra, for det var ikke interesse blant private aktører for å gjøre det, sier Inga Marte Thorkildsen (SV). Foto: Vidar Ruud/NTB Scanpix
- IKKE PRIVAT INTERESSE: Det ble ikke bygd barnehage på Stovner de siste åra, for det var ikke interesse blant private aktører for å gjøre det, sier Inga Marte Thorkildsen (SV). Foto: Vidar Ruud/NTB Scanpix Vis mer

«Vi har lenge ønsket å kjøpe tomt i dette området og vi har aktivt sett etter det. Problemet er at alle tomter som er regulert til barnehage og stort sett alle andre potensielle tomter og områder eies av kommunen selv», skriver Eli Sævareid.

- Ikke registrert henvendelser

Trygge Barnehager eier ifølge Sævareid 178 barnehager. Kjeden er en av fire dominerende barnehagekjeder, som til sammen eier 600 av landets cirka 3000 private barnehager.

«Byrådsavdelinga vår har ikke registrert noen henvendelser fra Trygge Barnehager om at de har vært på jakt etter tomt i Stovner. Om de var så ivrige på å bygge barnehager i Stovner under det forrige byrådet, så får man jo nesten spørre Høyre hvorfor det da ikke har blitt etablert noen private barnehager på Stovner siden 1995», svarer Inga Marte Thorkildsen i en e-post.

Sævareid skriver til dette at Trygge Barnehager ikke kan etablere uten avtale med kommunen, og at det er kommunen som vet hvor behovene er og må invitere til konkurranse.

«Vi vet selv at vi har lett etter mulige tomter i bydelen og sett at mulige tomter er eid av kommunen», skriver hun.

«Meningsløst å prøve»

I artikkelen i Dagbladet imøtegikk Høyres ordførerkandidat Saida Begum byrådens syn, og viste til at i nabobydelen Alna er «nesten halvparten av barnehagene private, med cirka samme demografi på språkutfordringer».

Hun skrev også at hun nå «kan garantere at vi IKKE kommer til å selge kommunale barnehager» - etter at Høyre og Fremskrittspartiet i forrige byrådsperiode gjorde nettopp det.

Høyres pressesjef i bystyregruppa, Rune Dahl, skriver dette om at private ifølge byrådssekretær Anna Tresse (SV) ikke har søkt om bygging av nye barnehager i Stovner bydel mellom 2015 og 2019:

«Det er riktig at Norlandia ikke formelt har søkt. Det er også riktig at de har sett på muligheten, men droppet å starte en lang og kostbar prosess med å kjøpe tomt etc fordi resultatet er gitt. De har (sier de) søkt om å utvide Skistua i Holmenkollen men fått nei. Da er det meningsløst å prøve.»