Barnehagen er ødelagt av israelske bomber. Like fullt kommer barna hver dag.

JABALYA (Dagbladet): Barnehagen i flyktningleiren Jabalya i Gaza lå ved siden av en fabrikk israelerne mente laget raketter. Dermed forsvant vinduer og vegger da israelske helikoptre bombet fabrikken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi sjekket fabrikken. Den laget plastikkdeler og ikke raketter, sier menneskerettighetsforkjemperen Yamen El-Madhoun. Han jobber i den palestinske menneskerettighetsorganisasjonen al Mezan Center for Human Rights nord på Gazastripen.

På grunn av elendig økonomi kommer imidlertid barnehagen til å stå med en ødelagt vegg og knuste vinduer i nærmeste framtid.

Likefullt kommer flyktningleirens barn sammen med en del av sine mødre til barnehagen hver dag.

Ungene har ikke mange apparat å leke med på den mursteinslagte plassen, men ved siden av en liten grønn gyngehest står barn i kø.

- Barna er de store taperne i krigen og ødeleggelsene vi opplever nå, sier El-Madhoun.

Husløse

50 meter borti gata møter vi gravide Baraka Muhammad Djenede (25) og hennes barn. Mellom hundrevis av fluer og tre gule telt. I forrige uke bodde de i etasjen over en aluminiumsfabrikk. Så ble den bombet og igjen er Baraka, 44 familiemedlemmer og hundrevis av fluer.

- Jødene ødela huset vårt med dynamitt. Midt om natta hørte vi stridsvognene og vi sprang ut på gata. To timer seinere var vi husløse, forteller Baraka.

Ved hennes side står de to sønnene Muhammad Arafat (4) og Arafat al-Muhammad (6). Litt lenger borte i det fluefulle lokalet - som fungerer som toalett, kjøkken, soverom og stue - står Barakas mamma Ghanima Abd Djenede. Hun ordner på sjalet som dekker hodet. Så kommer hun bort og forteller at hun er 50 år. Hun ser nysgjerrig på reaksjonen, før hun begynner å le voldsomt.

- Hehe. Jeg holder meg godt. Jeg er faktisk 58 år, ler hun igjen.

Ghanima og hennes familie er husløse, men humøret forsvant ikke i husruinene.

Urinstank

På Gazastripen er ikke familien Djenede alene om å være husløse. Mange tusen mennesker mistet sine hjem etter at den israelske hæren har totalødelagt 505 hus i Gaza siden intifadaen startet i september 2000.

Ser man på hvor mange personer som faktisk bor i husene i Gaza, betyr det at mange tusen mennesker står uten egne hjem.

De bor enten i telt gitt av Røde Kors og UNWRA, eller tettpakket hos slektninger på den allerede overbefolkede Gazastripen.

Bare i huset til Djenede-familien bodde det i alt 45 mennesker i en etasje. I dag har familien tre gule telt og et 40 kvadratmeters rom med en rekke hull til disposisjon. Det er en sterk stank av urin i lokalet. Og fluene surrer overalt.

- Jeg var livredd. Og fryktelig tørst fordi jeg og babyen min (hun tar på magen sin) trengte vann. Mine andre tre barn skreik høyt. Det gjorde også de andre barna som bodde i etasjen vår, sier Baraka om natta da hun mistet hjemmet sitt.

For fire år siden mistet hun også sin første ektemann. Han ble drept av israelerne, forteller hun. I dag er hun gift med sin forrige ektemanns bror. Livet er vanskelig. De fleste mennene er arbeidsløse, og ifølge Baraka betyr en god arbeidsmåned ti dagers jobbing for hennes ektemann.

- Jeg håper at det blir fred. At min mann får jobbe, sier hun og ser på oss med sine store, brune øyne. Hun er 25 år, men ser mye eldre ut.

- Må Gud snart gjøre noe for oss, bryter mamma Ghanima inn.

Ikke rakettfabrikk

Flyktningleiren Jabalya hatt mindre husødeleggelser enn for eksempel Khan Younis og Rafah lenger sør på Gazastripen. Men i løpet av de to siste ukene har israelerne bombet en rekke bygninger fordi de mener det har foregått bygging av raketter i en del av leirens fabrikklokaler. Den ene fabrikken som ble bombet lå i huset som trebarnsmoren Baraka Muhammad Djenede og familien bodde i.

- Fabrikken i etasjen under familien Djenede laget aluminium til vinduer. Den var ikke en fabrikk som laget raketter. Etter bombingen av fabrikkene her i Jabalya har vi sjekket husrestene. Og det foregikk ikke rakettproduksjon, sier menneskerettighetsforkjemperen Yamen El-Madhoun.

Men for Baraka og hennes 44 familiemedlemmer hjelper det ikke hva menneskerettighetsorganisasjoner eller israelere sier: De er husløse på sjuende dagen.

BARNEHAGE UTEN VEGG: Den israelske bombingen har gått hardt utover barnehagen Shahid Rahid i flyktningeleiren Jabalya. Barna kommer til barnehagen selv vegger og lekeapparater er ødelagte.