Barnehagen kan gi øresus

Barnehyl støyer mer enn motorsager og helikoptre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Stress, hodepine, øresus, læringsvansker og i verste fall nedsatt hørsel. Det er noen av plagene barn i bråkete barnehager risikerer. Ett av seks av norske barn lider av øresus, og tallet er enda høyere for barn i skolealder. Nå tar Utdanningsforbundet og Hørselshemmedes Landsforbund (HLF) grep. Aksjon God Lyd er en landsomfattende kampanje som skal få ned støyen i barnehagen.

I går var Helga Hjetland, leder i Utdanningsforbundet, og Geir Lippestad, generalsekretær i HLF, på besøk i Åkebergveien barnehage. De ville lære ungene å være stille.

Sinna skriketroll

Men det ble en tale for døve ører.

- Jeg vil også ha ballong!

Med skjelvende underleppe og vannfulle øyne strekker Arstedis (5) armene ut mot Dagny (5). Selv har han fått kloa i et skriketroll i plysj, men han er ikke fornøyd.

Barna har akkurat fått se teaterforestillingen om prinsen, skriketrollet og flimrene. Femåringene løper rundt på gulvet med plysjdyr og ballongfisker.

Helga Hjetland setter seg på huk ved siden av Dagny med et plysjdyr i fanget.

BRÅKETE OMGIVELSER: Mye lek og moro i barnehagen. Men barna risikerer også øresus, stress og læringsvansker. Foto: HEIKO JUNGE/SCANPIX
BRÅKETE OMGIVELSER: Mye lek og moro i barnehagen. Men barna risikerer også øresus, stress og læringsvansker. Foto: HEIKO JUNGE/SCANPIX Vis mer

- Nå er skriketrollet sinna. Vet du hvorfor? spør hun.

Dagny er taus.

- Han blir sinna når vi bråker, for da hører han nesten ingenting. Og så blir han glad når vi er stille, forklarer Hjetland smilende.

Geir Lippestad har tatt fram en lydmåler, formet som et trafikklys.

Nå bråker vi, sier Lippestad.

Barna hyler. Lyset viser rødt.

- Hysj! Nå skal vi være helt stille, roper han.

Trafikklyset viser grønt. Han er fornøyd. Det er skriketrollet også.

Barnehagen kan gi øresus

Tre av fire sliter

Ifølge Arbeidstilsynets rapport fra 2005 er 75 prosent av barnehageansatte utsatt for plagsom støy. Bare én av tre barnehager hadde i 2005 målt støynivået. Lydmålere, informasjonsmateriell og kosedyr er noen av hjelpemidlene.

- Støy er et av de mest belastende arbeidsmiljøproblemene i barnehagen. Og når støy er et problem for voksne, er det også det for barn. I tillegg viser nye undersøkelser at barn lærer språk saktere når det er mye støy. Vi ønsker å stimulere til lydbevissthet blant store og små, sier Helga Hjetland.

- Men skal ikke barn få lov til å le og utfolde seg i barnehagen?

- Det er klart de skal. Det er ikke aktivitetene, men støyen vi vil bekjempe. Vi må lære barn at når vi snakker sammen, må vi høre etter hva vi sier til hverandre. Og det er lov å ha en desibelgrense. Barn som hyler, bråker mer enn både motorsag og helikopter. Det vet alle som har hatt bursdagsbesøk hjemme, sier hun og ler.

- Hva syns du om at bare én av tre barnehager i 2005 hadde gjennomført lydmålinger?

- Det er jo altfor lite. Barnehageeierne, enten kommuner eller private, har en jobb å gjøre i forhold til arbeidsmiljø. Nå kommer vi med et pedagogisk opplegg, og så må en bruke andre tiltak i tillegg til det. Det fysiske miljøet må være lagt til rette, sier hun.

Stille hele tida

- Hva var det teaterstykket handlet om? spør vi Arstedis.

- Trollet hvisket noe til prinsen, og så skulle det spise flimren. Denne flimren heter Fredrik, sier han og peker på en ballong.

- Hvorfor skulle trollet spise Fredrik, da?

- Fordi flimrene er middagen til trollet. Men Fredrik blir sint. Han gjør sånn, sier Arstedis, og former ansiktet til et stirrende fiskefjes.

Ikke mye om støy og stillestemme der, nei. Vi prøver med Dagny.

- De voksne sa at vi må være stille, forklarer hun.

- Ikke hele tida, vel?

- Jo!

Dagny er bestemt.

- Hva syns du om det?

For seint. Dagny er lei av å snakke om støy og flimmerhår. Hun er på full fart til lekekroken. Og der lever flimrene farlig.