Barnehagepengene gikk til strandeiendom, luksusbiler og luksusklokker

Ekteparet fra Asker levde et vanvittig luksusliv på offentlige barnehagekroner, mens de lot barnehagene gå konkurs. Nå er de dømt til fengsel.

DØMT: John Andrew McCracken, tidligere Tollefsen, ble konfrontert på døra av Dagbladet om sin barnehagedrift i 2008. Nå er han dømt til tre års fengsel, hvorav ett år betinget, for blant annet grovt trygdebedrageri og grov økonomisk utroskap og grovt tyveri.  Foto TORBJØRN GRØNNING/Dagbladet
DØMT: John Andrew McCracken, tidligere Tollefsen, ble konfrontert på døra av Dagbladet om sin barnehagedrift i 2008. Nå er han dømt til tre års fengsel, hvorav ett år betinget, for blant annet grovt trygdebedrageri og grov økonomisk utroskap og grovt tyveri. Foto TORBJØRN GRØNNING/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet omtalte John Andrew Tollefsen, som nå har skiftet navn til John Andrew McCracken, allerede i 2008. Asker-mannen, som selv mottok uføretrygd, kontrollerte et sinnrikt system av barnehager og driftsselskaper som til sammen mottok 78 millioner offentlige kroner fra 2000 til 2009.

Ved å å tappe selskapene på kreativt vis, finansierte McCracken et luksusliv for seg og sin familie, mens barnehagene og driftsselskapene gikk konkurs én etter én.

Denne uka ble John Andrew McCracken dømt til tre års fengsel, og kona Nina Tollefsen til to og et halvt års fengsel for grovt bedrageri og grov økonomisk utroskap. For begge er ett år av straffen gjort betinget.

De er også fradømt retten til å drive næringsvirksomhet eller være daglig leder i henholdsvis fem og tre år, samt å inndragning og tilbakebetaling av til sammen over fem millioner kroner. Omfanget av den reelle økonomiske utroskapen de to har utført er langt høyere.

Sto på kona McCrackens metode i forkant av alle barnehagekonkursene har vært den samme: Gjennom framleie av eiendommene til skyhøy pris, førte han barnehagepengene over til seg selv. I tillegg tok familien Tollefsen ut millionlønn som daglig leder i barnehagene. Resultatet ble at barnehagene drev med stort underskudd og gikk konkurs.

Deretter opprettet de et nytt selskap, og begynte på nytt.

På den måten beriket McCracken og Nina Tollefsen seg på en rekke barnehagekonkurser på 2000-tallet. Overføringene fra det offentlige beløper seg ifølge dommen i Asker og Bærum tingrett på 78 millioner kroner, og de samlede driftsinntektene til 120 millioner kroner.

Retten mener framleiekontraktene som systematisk er brukt, er inngått for at ekteparet Tollefsen skal «berike seg selv på bekostning av selskapene».

Det er kona, Nina Tollefsen, som formelt har vært oppført som eier og leder i de forskjellige selskapene, men retten er ikke i tvil om at det i hovedsak er John Andrew McCracken som har har stått bak driften og tappingen av selskapene.

I retten forklarte Nina Tollefsen at hun har stolt på sin mann, og ikke forstått hva som har skjedd, men retten trodde ikke på dette.

Blant ekteparets melkekuer var barnehagene Stomperud barnehage, Opplandsgata Barnehage, Solhaugen barnehage og Tusseladden barnehage.

Luksusliv Retten etterlater heller ingen tvil om hvor barnehagepengene har blitt av:

LUKSUS: John Andrew McCracken og Nina Tollefsen mottok 78 millioner offentlige kroner for sin barnehagedrift. De tappet barnehageselskapene, og lot dem gå konkurs, mens de beriket seg selv. Her er parets villa med strandlinje på Nesøya i 2008. Foto GRØNNING/TORBJØRN Dagbladet
LUKSUS: John Andrew McCracken og Nina Tollefsen mottok 78 millioner offentlige kroner for sin barnehagedrift. De tappet barnehageselskapene, og lot dem gå konkurs, mens de beriket seg selv. Her er parets villa med strandlinje på Nesøya i 2008. Foto GRØNNING/TORBJØRN Dagbladet Vis mer

«Barnehagevirksomheten finansierte et høyt privat forbruk for de tiltalte», heter det i dommen:

«Upåvirket av konkursene var de tiltaltes private forbruk i den aktuelle perioden meget høyt. De kjøpte en eksklusiv mursteinsvilla i Asker, hadde hytte på Gaustadblikk, og disponerte og skiftet ofte ut dyre biler og fritidsbåter. De hadde til enhver tid minst 2 biler til rådighet. Bilparken omfattet bl.a. en Porsche 996 Carrera 4, en Porsche 911 Turbo, en BMW X3, en BMW X5, en Audi Q7, en Mercedes ML63 AMG og en Mercedes S350. Båtene var stort sett plastbåter/daycruisere i størrelsen 28 til 34 fot, bl.a. en Windy og en Nimbus 300R, begge med prislapper på over 1 000 000 kroner. Nina B. Tollefsen dyrket sin hesteinteresse med bl.a. innkjøp av en hest fra Danmark og leie av stallplasser. John A. McCracken var på sin side opptatt av bl.a. klokker og kjøpte stadig armbåndsur av typen Rolex, Audemar Piquet, Omega og Patek Philippe i prisklassen fra 30 000 til 330 000 kroner (...) Familien ferierte for øvrig jevnlig utenlands og barna ble sendt på kostskole. Dette meget høye forbruket ble finansiert av barnehagevirksomheten og private lån», skriver Asker og Bærum tingrett.

Uføretrygdet Parallelt med luksuslivet og den kreative barnehagedriften mottok John Andrew McCracken uføretrygd fra 2000 til 2009 på til sammen 1.279.652 kroner. Retten har også sett på dette og mener at han «objektivt sett hadde en arbeids- og inntektevne langt utover det tillatte».

Både McCracken og kona ble dømt for trygdebedrageriet. Hun som medvirkende fordi hun på sin konto mottok lønn som i realiteten var lønn for mannens arbeid.

Klokkegjeld Eksklusive klokker er en av John Andrew McCrackens svakheter. Etter å ha opparbeidet seg klokkegjeld på 118.000 kroner for kjøpet av en Audemars Piquet Royal Oak Offshore i rødt gull i 2009, ville han at en av de konkurstruede barnehagene han drev, skulle ta regninga.

«Viss du lager et bilag til meg med påfølgende tekst. Bistand i forbindelse med emisjon Konglungen AS kr. 118.000, fører jeg det fra driftskonto Denne kan du sende på mail adresse konglungen-as@live.no. Da har du pengene i dag», skriver Tollefsen i tekstmeldingen sendt til klokkeselgeren John Andre Sandquist 16. desember 2009.

Dagbladet omtalte saken i februar 2010. I Asker og Bærum tingrett ble han dømt også for dette.

- Det er en omfattende dom. Vi vil bruke helgen på å lese den grundig, men min klient har allerede signalisert at han ønsker å anke dommen, sier John Andrew McCrackens forsvarer Birger Hauge Vandvik til Dagbladet.

 

KLOKKEGJELD: I denne tekstmeldingen ber John Andrew Tollefsen, nå McCracken, om at klokkegjelda belastes selskapet Konglungen AS som «bistand i forbindelse emisjon». 
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
KLOKKEGJELD: I denne tekstmeldingen ber John Andrew Tollefsen, nå McCracken, om at klokkegjelda belastes selskapet Konglungen AS som «bistand i forbindelse emisjon». Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer