- Barnehageplass: 1300 kroner

1300 kroner i måneden. Det skal det ifølge barne- og familieminister Karita Bekkemellem Orheim koste å ha barn i barnehage. Statsråden er villig til å bruke makt for å få priskuttet gjennomført.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Prisen skal halveres i løpet av kommende stortingsperiode, sier Bekkemellem Orheim og vil bruke både pengesekk og pisk for å få jobben gjort.

- Da vil snittprisen komme ned på 1300 kroner.

Små forskjeller

I dag betaler mange foreldre månedlig 4000 kroner - enkelte steder mer - for å ha barn i barnehage. Det lover statsråden at det skal bli en slutt på. Karita Bekkemellem Orheims modell går ut på at det offentlige over tid skal øke sine bevilgninger og i løpet av fire år dekke 80 prosent av utgiftene. Resten betaler foreldrene, og forutsetningen er at variasjonene i satser skal være små fra sted til sted.

- Det vil ikke være store forskjeller i prisene, det sier seg selv.

Vil bruke makt

På Stortinget er det flertall for å skru ned barnehagesatsene. I kommunene er derimot tonen en noe annen. Flere kommuner, blant andre Oslo og Ålesund, sier de ikke har råd til å senke satsene slik regjeringen ønsker. Nå står Bekkemellem Orheim klar med pisken.

- Jeg vil ta i bruk de styringsmekanismene vi har overfor kommuner som nekter å bruke pengene til det de skal brukes til. Foreldrebetalingen skal ned!

- Og maktmidlene er?

- Det kan være innføring av makstakst eller stykkprisfinansiering sier statsråden, og legger dermed ikke skjul på at hun vil overstyre det kommunale selvstyre hvis det er nødvendig.

- Forplikter

Med lavere barnehagepriser vil også etterspørselen etter ledige plasser øke.

- Derfor er vi innstilt på å gjøre to ting samtidig: bygge flere plasser, samtidig som vi får ned prisen. Vi er avhengige av en god dialog med kommunene og de private aktørene som skal gjøre grovjobben ute i kommunene, framholder barne- og familieministeren, som fremdeles jobber med å finne fram til den rette modellen.

- Arbeidet er ikke sluttført, men det er ingen tvil om at det ligger forpliktelser i dette. Jeg er opptatt av to ting: at foreldrebetalingen skal gå ned og at de som har behov for det skal få tilbud om en barnehageplass.

KrF-støtte

Hvordan dagens stortingsflertall for å kutte barnehageprisene ser ut etter valget, er usikkert. Kristelig Folkeparti flagger uansett at partiet er for både kutt og øremerking.

Nestleder Odd Anders With sa i går at KrF vil øke støtten til barnehager til 80 prosent av kostnadene per plass, og overføre pengene direkte til barnehagene.

RUNDHÅNDET: Barne - og familieminister Karita Bekkemellem Orheim vil om nødvendig bruke makt for å få barnehagesatsene ned til 1300 kroner måneden.