- Barnehagereform vil koste 7 milliarder i året

Full barnehagedekning og en makspris per barn på 1.500 kroner kommer til å koste 7 milliarder kroner årlig, ifølge Kommunenes Sentralforbund. Det er 3 milliarder mer enn Stortinget har antatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kommunenes Sentralforbund (KS) har beregnet de årlige utgiftene som følge av barnehageforliket til mellom 6,5 og 7 milliarder kroner. KS er engstelig for at reformen blir vedtatt uten full finansiering, slik at kommunale og private eiere blir sittende med regningen, skriver Kommunal Rapport.

Barne- og familiedepartementet har tidligere i år beregnet den årlige kostnaden til minst 4 milliarder kroner, men har ifølge KS ikke tatt med kapitalkostnader i sitt regnestykke, og har også regnet med lavere driftskostnader enn KS. Departementet forutsetter 80 prosent barnehagedekning og makspris for alle på 1.500 kroner. Staten skal stå for 80 prosent av kostnadene etter at reformen er gjennomført.

KS har regnet ut at det vil koste mellom 2,5 og 3 milliarder kroner i året å innføre makspris på 1.500 kroner i barnehagen.

Ifølge KS' beregninger må det bygges 40.000 nye plasser for å få 80 prosent barnehagedekning, såkalt full barnehagedekning. KS antar hver barnehageplass vil koste rundt 25.000 kroner i året inkludert byggekostnader, driftskostnader og kapitalkostnader.

NTB