- Barnehagereform vil koste 7 milliarder i året

Full barnehagedekning og en makspris per barn på 1.500 kroner kommer til å koste 7 milliarder kroner årlig, ifølge Kommunenes Sentralforbund. Det er 3 milliarder mer enn Stortinget har antatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Kommunenes Sentralforbund (KS) har beregnet de årlige utgiftene som følge av barnehageforliket til mellom 6,5 og 7 milliarder kroner. KS er engstelig for at reformen blir vedtatt uten full finansiering, slik at kommunale og private eiere blir sittende med regningen, skriver Kommunal Rapport.

Barne- og familiedepartementet har tidligere i år beregnet den årlige kostnaden til minst 4 milliarder kroner, men har ifølge KS ikke tatt med kapitalkostnader i sitt regnestykke, og har også regnet med lavere driftskostnader enn KS. Departementet forutsetter 80 prosent barnehagedekning og makspris for alle på 1.500 kroner. Staten skal stå for 80 prosent av kostnadene etter at reformen er gjennomført.

KS har regnet ut at det vil koste mellom 2,5 og 3 milliarder kroner i året å innføre makspris på 1.500 kroner i barnehagen.

Ifølge KS' beregninger må det bygges 40.000 nye plasser for å få 80 prosent barnehagedekning, såkalt full barnehagedekning. KS antar hver barnehageplass vil koste rundt 25.000 kroner i året inkludert byggekostnader, driftskostnader og kapitalkostnader.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer