Skien kommune nekter å gi seg i strid om private barnehager

Barnehagestrid uten ende: - Har gått en faen i oss

Skien kommune må begynne sitt økonomiske tilsyn fra «scratch».

I NAIVITETENS NAVN: - I naivitetens navn gikk vi i gang med dette, sier assisterende rådmann Jan Petter Johansen om Skien kommunes økonomiske tilsyn med private barnehager, men legger til at han ikke kan si nei til et oppdrag pålagt av Stortinget. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix
I NAIVITETENS NAVN: - I naivitetens navn gikk vi i gang med dette, sier assisterende rådmann Jan Petter Johansen om Skien kommunes økonomiske tilsyn med private barnehager, men legger til at han ikke kan si nei til et oppdrag pålagt av Stortinget. Illustrasjonsfoto: NTB ScanpixVis mer

SKIEN (Dagbladet)

Gjennom lange korridorer og i brede, majestetiske steintrapper i Skiens rådhus fra 1894 tygger rådgiver Lars Johan Plesner på Dagbladets spørsmål. Han snakker heller om maleriene på veggene, av størrelser som Henrik Sørensen.

KLAGE-HELVETE: - Nå har det gått en faen i oss, sier ass. Skien-rådmann Jan Petter Johansen (t.h.) etter flere års arbeid med et barnehagetilsyn. Han og rådgiver Lars Johan Plesner gjør det klart at kommunen ikke har tenkt å gi seg. Foto: Halldor Hustadnes / Dagbladet
KLAGE-HELVETE: - Nå har det gått en faen i oss, sier ass. Skien-rådmann Jan Petter Johansen (t.h.) etter flere års arbeid med et barnehagetilsyn. Han og rådgiver Lars Johan Plesner gjør det klart at kommunen ikke har tenkt å gi seg. Foto: Halldor Hustadnes / Dagbladet Vis mer

Inne på et ærverdig kontor viser det seg at han ikke har glemt spørsmålet.

- Når vi er ferdig med saken? Jo, du kan spørre vanskelig, du, sier Plesner.

Skred av klager

I 2015 innledet Skien kommune økonomisk tilsyn med private barnehager - en oppgave gjennomført av bare én prosent av kommunene ifølge en rapport fra 2017.

Skiens erfaringer kan gi noe av svaret på hvorfor.

BARNEHAGE-TEAM: Med gode råd fra Kjetil Steien (t.v.) har Lars Johan Plesner og Jan Petter Johansen ført en seig kamp mot Private Barnehagers Landsforbunds advokat. Foto: Halldor Hustadnes / Dagbladet
BARNEHAGE-TEAM: Med gode råd fra Kjetil Steien (t.v.) har Lars Johan Plesner og Jan Petter Johansen ført en seig kamp mot Private Barnehagers Landsforbunds advokat. Foto: Halldor Hustadnes / Dagbladet Vis mer

I Skien førte tilsynet til krav om tilbakebetaling av 2,8 millioner kroner fra eieren av seks barnehager, fordi kommunen mente de brukte for lite penger på bemanning.

Det utløste et skred av klager fra eierens representant Private Barnehagers Landsforbund (PBL).

- Jeg tror ikke at vi har fattet noe vedtak som PBL ikke har klaget på, sier Lars Johan Plesner.

- I naivitetens navn

Andre har liknende erfaringer: Av 35 barnehager som fikk tilbakebetalingskrav i ti kommuner Dagbladet har kontaktet (se faktaboks), ble vedtaket for 27 barnehager påklaget.

- Hvis du er redd for besvær, bør du ikke gå i gang med dette, sier Plesner.

- I naivitetens navn gikk vi i gang med dette, sier assisterende Skien-rådmann Jan Petter Johansen. Han legger til at han ikke kan si nei til et oppdrag pålagt av Stortinget.

Nå har kunnskapsministeren foreslått å la et statlig tilsyn overta - noe barnehagenes interesseorganisasjon PBL synes er bra. Når dette i så fall vil skje, er ikke klart.

«Private barnehager vil bli sett i kortene, men det må være et uavhengig og faglig kompetent tilsyn. Dessverre viser sakene til nå at mange kommuner ikke har god nok kompetanse på dette», skriver PBLs kommunikasjonsdirektør Marius Iversen til Dagbladet. Han avviser at PBL har en policy om å klage på alle negative vedtak.

Jan Petter Johansen i Skien anslår at kommunen årlig har brukt 150 000-200 000 kroner - på et tilsyn som fortsatt langt fra er i mål.

PBLs ess i ermet

I sin første klage til Fylkesmannen fikk PBL medhold, fordi vaktmester og renhold ikke var tatt med i kommunens beregning av personalkostnader.

I en senere klage vant derimot kommunen, og fikk fylkesmannens velsignelse til å pålegge barnehagene å spesifisere personalkostnader - uten å ta med utgifter til for eksempel såpe og traktorbruk.

- Dermed var klagemulighetene i den saken oppbrukt, forklarer Lars Johan Plesner.

STREVSOMT: De siste årene har Lars Johan Plesner strevd med å leve opp til mottoet på veggen. Foto: Halldor Hustadnes / Dagbladet
STREVSOMT: De siste årene har Lars Johan Plesner strevd med å leve opp til mottoet på veggen. Foto: Halldor Hustadnes / Dagbladet Vis mer

På det tidspunktet så han lyst på det hele, men så trakk PBL et ess ut av ermet.

I september 2018 skrev PBL-advokat Einar Brunes brev til Utdanningsdirektoratet. Han anmodet om en «avklaring av regelverket».

- Manglet myndighet

PBL-advokaten ville vite om private barnehager virkelig kunne pålegges å spesifisere personalkostnader for innkjøpte tjenester. Han mente de ikke hadde hjemmel til å innhente slike opplysninger fra selskapene de kjøpte tjenestene av.

Det samme mener Knut Bråthen. Han var eier av barnehagene i regnskapsårene 2013-2014 som tilsynet gjaldt, men har senere har solgt til Læringsverkstedet - som henviser til Bråthen.

- Jeg hadde jo ikke myndighet til å gå til en underleverandør og si at «dere må utlevere personalopplysninger», sier Bråthen til Dagbladet.

Han sier at alt har vært gjort i samråd med PBL, og at han selv var ute av saken en gang i 2017.

- En faen i oss

I januar i år ga Utdanningsdirektoratet i en uttalelse PBL rett: Kommunene kan ikke «kreve at andre blir pålagt å fremlegge dokumentasjon via barnehagen».

Dermed opphevet Fylkesmannen sitt forrige vedtak, og ga PBL medhold.

Lars Johan Plesner viser til en stortingsproposisjon fra 2012og mener Utdanningsdirektoratet nå gir helt nye signaler.

- Etter regelverkets seks års levetid spesifiserer de plutselig personalkostnader på en helt annen måte enn den som har vært den vanlige til nå, sier Plesner.

«Vi prøver å være i forkant med informasjonen vi kommer med, men vi kan ikke forutse alle problemstillinger som kan komme opp», uttaler avdelingsdirektør Einar Simonsen Plahte i Utdanningsdirektoratet i en e-post til Dagbladet. Han er «ikke enig» i at direktoratets tolkning er i strid med stortingsproposisjonen.

Tilbake til start

Nå er det rykk tilbake til start for Lars Johan Plesner og Jan Petter Johansen.

- Det var klage på klage, men til slutt førte en anmodning til at vi står der vi står i dag, sukker Plesner.

- Er dere tilbake på scratch?

- Ja, vi er for så vidt det, medgir Lars Johan Plesner, men både han og Johansen gjør det klart at kommunen ikke vil gi seg.

- Nå har det gått en faen i oss, sier den utvandrede tromsøværingen Johansen.

Risikerer ny runddans

Johansen understreker at han ikke ser PBL eller kommunens private barnehager som problemet - tvert imot mener han de private gjør en utmerket jobb.

Han er derimot oppgitt over et innviklet regelverk, og av skiftende og motstridende signaler fra Fylkesmannen og Utdanningsdirektoratet.

ENSOM KAMP: Skien er en av få norske kommuner som har gjennomført økonomisk tilsyn med private barnehager. Her byens staselige rådhus. Foto: Halldor Hustadnes / Dagbladet
ENSOM KAMP: Skien er en av få norske kommuner som har gjennomført økonomisk tilsyn med private barnehager. Her byens staselige rådhus. Foto: Halldor Hustadnes / Dagbladet Vis mer

- De har ikke på noen måte bidratt til å gjøre det lettere, sier Johansen.

- Forvaltningssystemet gir rettssikkerhet til ulike parter, og det betyr at vi her har gått mange runder fram og tilbake, sier spesialrådgiver Jan Collier hos Fylkesmannen i Vestfold og Telemark til Dagbladet. Han beklager at det har tatt så lang tid.

Da Dagbladet spør assisterende rådmann Johansen om når han tror Skien tidligst kan bli ferdig med tilsynet som begynte i 2015, svarer Johansen «i løpet av året».

- Men det vedtaket vil i så fall igjen kunne bli påklaget?

- Selvfølgelig, sier Lars Johan Plesner. - Det vil ganske sikkert bli påklaget.

- Det mest pessimistiske er at vi ikke kommer i mål, sier Jan Petter Johansen.