VIL HA MER KUNNSKAP:  Administrerende  direktør Arild Olsen i Private barnehagers landsforbund mener det ikke er nok kunnskap om å forhindre overgrep mot barn.
Foto: Morten Holm / Scanpix
VIL HA MER KUNNSKAP: Administrerende direktør Arild Olsen i Private barnehagers landsforbund mener det ikke er nok kunnskap om å forhindre overgrep mot barn. Foto: Morten Holm / ScanpixVis mer

Barnehagetopp om barnas sikkerhet: - Ikke gjort nok for å forhindre overgrep

Arild Olsen i Private Barnehagers Landsforbund roser netthetset barnehage for åpenhet om sine metoder. Nå vil han ha økt satsning mot overgrep fra staten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I forrige uke ble Osanstua barnehage møtt med store mengder krasse meldinger på nett, en netthets først omtalt av NRK.

Dette etter at hun til Dagbladet fortalte om grepene barnehagen hadde tatt for å forebygge overgrep mot barn.

Blant disse er at bare kvinnelige ansatte får skifte bleier på jobb.

«Kvinnfolk uten hjerner», «Håper alle de kvinnelige der blir voldtatt som unga» og «nazifitter» er innholdet i noen av epostene daglig leder Beate Johansen har mottatt.

- Det er greit å være uenige, men jeg skulle ønske at voksne folk kunne ta diskusjoner på en saklig måte og ikke gå på person. For min del går det greit, men jeg beklager på det sterkeste for de ubehagelighetene personale, foreldre og ungene har merket i forbindelse med dette, sier Johansen til Dagbladet.

Skuffet over nettmobbere Arild Olsen, administrerende direktør for Private Barnehagers Landsforbund (PBL), er glad for at Osanstua har valgt å være åpne om metodene de bruker i sin barnehage.

Derfor er han også svært kritisk til måten Johansen og Osanstua har blitt tiltalt av nettbrukerne.

- Man kan være enig eller uenig, men jeg er ekstremt skuffa over over at folk vil hevne seg på Osanstua barnehage i denne saken. Særlig over de av innsenderne som omtaler seg selv som pedagoger. Dette er en sak som det er svært viktig med åpenhet, og da er det viktig at folk ikke mobbes til taushet, sier Olsen.

- Særlig ikke av kolleger og folk som skal være forbilder for barn, legger han til om reaksjonene på praksisen som har blitt anklaget for å virke mistenkeliggjørende mot menn.

- Ujevn kompetanse Direktøren for PBL mener at arbeidet med å spre kunnskap om forebygging av overgrep mot barn har blitt forsømt i en lengre periode.

Dette sier han samme dag som en barnehageansatt i Bergen er siktet for overgrep mot to barn, kun en uke etter at en annen barnehagelærer samme by erkjente fem overgrepstilfeller.

- Det ble laget en veilederførelse tilbake i 2002-2003. Siden den gang har det skjedd mye. Det finnes kompetanse, men jeg tror den er vanskelig tilgjengelig og ujevnt spredd utover, sier Olsen til Dagbladet.

- Det mangler kunnskap Nå har han bedt om et møte med kunnskapsdepartementet og minister Torbjørn Røe Isaksen. I møtet ønsker han å diskutere nye metoder og løsninger for å forhindre overgrepene.

- Vi ønsker at det blir laget en ny følgegruppe som får ansvar for å spre ny kompetanse, ved siden av at det blir satt av mer til forskning på området. Overgrepene blir gjort på mange arenaer, både i barnehager, skoler og på idrettslag, og for å hindre at det skjer, så er det viktig å samle og systematisere kunnskapen den kunnskapen som er, mener Olsen.

Han legger vekt på at det er et nasjonalt ansvar å forhindre at det mangler kunnskap i å sikre barn mot overgrep.

- Tror du det mangler slik kunnskap?

 OMDISKUTERT:   Osanstua barnehage i Svolvær skifter ikke mannlige ansatte bleier, noe barnehagen bestemte blant annet på grunn av den omfattende Bjugn-saken. Foto: Osanstua Barnehage
OMDISKUTERT: Osanstua barnehage i Svolvær skifter ikke mannlige ansatte bleier, noe barnehagen bestemte blant annet på grunn av den omfattende Bjugn-saken. Foto: Osanstua Barnehage Vis mer

- Ja, det er nok manglende kunnskap. Den er ihvertfall vanskelig tilgjengelig og det burde vært gjort mer for å hindre overgrepene. Derfor er det veldig bra at statsråden har valgt å svare såpass raskt på vår forespørsel, sier Arild Olsen i PBL.

Mener regjeringen har tatt grep Det planlagte møtet han omtaler skal, ifølge Kunnskapsdepartementet, skal blant annet ha departementet, PBL og Kommunenes Sentralstyreorganisasjon (KS) som deltagere.

Statssekretær Birgitte Jordahl sier at regjeringen har gjort flere grep for å bedre kunnskapsnivået om å forhindre overgrep i barnehager.

På spørsmål om PBL har rett i at det er manglende kunnskap om overgrep, svarer hun følgende:

- Vi har ikke hold for å si at det er manglende kunnskap, men har allerede gjort endel ting som det er vanskelig å måle effekten av på kort sikt. Vi har endret rammeplanen for barnehagelærerutdannelsen, slik at de som utdanner seg skal ha bedre forutsetninger for å oppdage barn som har blitt utsatt for overgrep. Vi har også skjerpet kravene om politiattest, den skal framlegges fra første dag og uansett hvor lenge arbeidsforholdet varer, sier Jordahl.

Vil lytte til barnehagene Hun legger til at departementet mener at det er viktig å lytte til sektorene og deres erfaringer. Derfor mener de dette møtet er viktig.

- Hvis de har konkrete endringsforslag, som for eksempel et felles retningslinjer, så er det noe vi kan se på om det er et unisont ønske fra sektoren. Vi skal gjerne også oppdatere veilederførelsen, om det er behov for det.

Når det gjelder Osanstua barnehages valg der kun kvinner skifter bleier, sier hun at departementet skal se nærmere på saken.

- Vi kan ikke ha en egen sektor som lager sine egne regler, så vi vil se nærmere på om dette er i tråd med det generelle regelverket som barnehager plikter å følge, sier Birgitte Jordahl.

Les også: Ap-politiker om barnehage der bare kvinner tar bleiene: - Jeg finner meg ikke i dette

 ÅPEN FOR INNSPILL:  Statssekretær Birgitte Jordahl og kunnskapsdepartementet. Her i forbindelse med   pressekonferanse  vedrørende den kulturelle skolesekken. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
ÅPEN FOR INNSPILL: Statssekretær Birgitte Jordahl og kunnskapsdepartementet. Her i forbindelse med pressekonferanse vedrørende den kulturelle skolesekken. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer