Barnehjems- jenta fikk nytt liv

BERGEN (Dagbladet): Denne jenta var oppgitt av russiske leger, og gikk en dyster framtid i møte. En sju timer lang operasjon på Haukeland sykehus har gitt barnehjemsjenta Oksana «ny» rygg og en tryggere framtid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For to uker siden skrev Dagbladet om Oksana Viktorovna Tarakanova som måtte utsette operasjonen på grunn av sykepleierstreiken. Legene på Haukeland sykehus hadde for lenge siden sagt seg villig til å operere henne utenom ventelistene, og tirsdag ettermiddag tok åtte leger og sykepleiere fatt på den sju timer lange operasjonen. Da Dagbladet besøkte Oksana på ortopedisk avdeling i går, var hun fortsatt medtatt og hadde smerter, men likevel glad for at det hele er overstått.

Sang som takk

«Jeg er tørst og har vondt,» var det første Oksana sa da hun våknet etter operasjonen. På norsk.

- Operasjonen var vellykket og ikke spesielt komplisert. Når hun er blitt så bra at hun igjen kan gå i trapper, kan hun reise hjem, sier overlege Per Torgeir Nilsen.

Han ble belønnet med en vakker russisk sang fra Oksana, som ville vise hvor stor pris hun satte på hjelpen.

14-åringen er født med en alvorlig misdannelse i ryggen som ville gjort henne til krøpling uten en operasjon. Som invalid og foreldreløs i Russland ville hun vært uten en sjanse til å skape seg en framtid.

I Bergen bor hun sammen med familien til Cecilie Nordstrøm (22), som det siste året har arbeidet ved barnehjemmet i Kaliningrad.

Cecilie og Sissel Pommeresche (24) studerte russisk på Universitetet i Bergen da de bestemte seg for å gjøre en innsats for barnehjemsbarn i Russland. Det ble et sjokkerende møte med russisk virkelighet: skittent drikkevann, syke barn, kakerlakker og usanitære forhold.

Mishandlet

På «Internat nr. 3» ble de kjent med Oksana og hennes triste skjebne. De satte i gang en storstilt aksjon for å få jenta til kyndige leger i Norge.

- Oksana har epilepsi, og russiske leger tok derfor ikke sjansen på å sette i gang en operasjon med usikkert utfall, forteller Cecilie.

Oksana hadde begynt å utvikle to pukler på ryggen. Men nitid jobbing fra jentene og gode venner ga resultat: SAS betalte flyreisen og fylkesutvalget i Hordaland bevilget 50000 kroner til naglene som er satt inn i ryggen til jenta.

Til å begynne med ble Oksana stuet bort på en institusjon for psykisk utviklingshemmede.

- På denne institusjonen ble Oksana og de andre barna mishandlet og slått. Blant straffemetodene var nedsenking i iskaldt vann og innelåsing i mørke rom, forteller Sissel og Cecilie.

Kummerlig

De to jentene har siden januar jobbet gratis ved barnehjemmet i Kaliningrad. 210 barn i alderen 7 til 17 år bor på barnehjemmet. Forholdene var ubeskrivelige. Barna levde som rotter da Cecilie og Sissel startet på sin formidable oppgave med å ruste opp den gamle bygningen og gjøre livet mer innholdsrikt for barna og de ansatte. 170000 kroner og to fulle containere med utstyr klarte studentene å samle inn.

- Vi har langt på vei lykkes, men fortsatt finnes det store og uløste oppgaver.
Nå satser de på høsttur til barnehjemmet med klær, utstyr og penger fra gavmilde nordmenn, og har opprettet innsamlingsaksjonen «Prosjekt Kaliningrad».

- Hvert eneste øre går til barnehjemmet og brukes til medisiner og det barna trenger mest. Ikke en krone forsvinner til administrasjon, lover de entusiastiske hjelperne.

SMERTEFULLT: Oksana var medtatt etter den omfattende operasjonen tirsdag kveld da Dagbladet besøkte henne på Haukeland sykehus torsdag. Hun har sterke smerter og får trøst av Cecilie som har overnattet på sykerommet sammen med henne.

SMERTEFULLT: Oksana var medtatt etter den omfattende operasjonen. Men overlege Per Torgeir Nilsen var fornøyd med resultatet.