Barnehjemsbarn får ikke psykiatrisk hjelp

90 prosent av barnehjemsbarna med psykiske problemer får ikke den hjelpen de trenger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En undersøkelse som Oslo kommune presenterer i dag, viser at halvparten av barna og ungdommene innenfor barnevernet har psykiske lidelser, men bare 11 prosent av dem får behandling. Det er Dagsavisen som skriver dette i dag.

Direktør i Barne- og familieetaten, Erik Kreyberg Normann, sier at undersøkelsen viser at flere av barna bør få psykiatrisk hjelp:

- Det som nok ville ha hjulpet i en del tilfeller, hadde vært om barnevernet tok over omsorgen på et tidligere tidspunkt. En del av ungdommene vi får inn i dag, er de så skakkjørte at det er vanskelig å gjøre noe for dem, sier Normann til NRK Dagsnytt.

Normann sier til Dagsavisen at det er flere årsaker til den lave behandlingsprosenten.

- En del av barna og ungdommene i barnevernet har så små psykiske problemer at de ikke trenger behandling. Det er viktig at vi ikke «sykeliggjør» disse. Fagpersonell står alltid overfor en vanskelig balansegang når de jobber med slike problemer.

Han påpeker også at mange av de unge ikke ønsker behandling for sine psykiske problemer. Tvangsbehandling blir bare tatt i bruk i alvorlige tilfeller.

Spiseforstyrrelser

En femdel av barna og ungdommene i undersøkelsen sier de har eller har hatt spiseforstyrrelser. Barne- og familieetaten er overrasket over den store utbredelsen.

- Dette er en oppsiktsvekkende tendens som vi ikke tidligere har forsket på. Det er spesielt overraskende at 17 prosent av guttene har hatt spiseforstyrrelser, sier Normann.

Senter for barne- og ungdomspsykiatri vil forske på spiseforstyrrelser blant barn og unge i barnevernet.

DÅRLIG BEHANDLINGSTILBUD: Direktør i Barne- og familieetaten, Erik Kreyberg Normann, viser at flere barn bør få psykiatrisk hjelp.