Barnekirurger kritiske til omskjærings-forslag

Helseminister Bent Høie (H) får motbør for sitt forslag.

Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet.
Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Helseminister Bent Høie (H) får motbør for sitt forslag om at nyfødte gutter skal få tilbud om å bli omskåret på offentlige sykehus. Norsk barnekirurgisk forening mener nyfødte må legges i narkose hvis de skal omskjæres.

Leder av foreningen, Morten Vigen, sier til Aftenposten at rituell omskjæring ikke skal være en del av det offentlige helsevesenet.

Vigen sier at hvis inngrepet skal gjøres på barselavdelingene på et våkent og nyfødt barn, vil man måtte gi barnet narkose.

- Vi vil ikke under noen omstendigheter gjøre kirurgi på nyfødte barn uten generell anestesi, det vil si narkose. Og narkose forutsetter kompetent anestesipersonell med spesialkunnskap med narkose på barn, sier Vigen.

Forslaget fra Høie blir fremmet på Stortinget i løpet av noen få uker, og barneombud Anne Lindboe mener forslaget er den verst tenkelige løsningen.

- Det er det samme som å si at dette er sunt og bra. Mange vil tenke at dette må være riktig når det tilbys på sykehuset, sier hun.

Generalsekretæren i Islamsk Råd, Mehtab Afsar, mener på sin side at det er en stor fordel hvis omskjæring kan bli utført på sykehus av fagpersonell med høy kompetanse.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer