Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet.
Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet.Vis mer

Barnekirurger kritiske til omskjærings-forslag

Helseminister Bent Høie (H) får motbør for sitt forslag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Helseminister Bent Høie (H) får motbør for sitt forslag om at nyfødte gutter skal få tilbud om å bli omskåret på offentlige sykehus. Norsk barnekirurgisk forening mener nyfødte må legges i narkose hvis de skal omskjæres.

Leder av foreningen, Morten Vigen, sier til Aftenposten at rituell omskjæring ikke skal være en del av det offentlige helsevesenet.

Vigen sier at hvis inngrepet skal gjøres på barselavdelingene på et våkent og nyfødt barn, vil man måtte gi barnet narkose.

- Vi vil ikke under noen omstendigheter gjøre kirurgi på nyfødte barn uten generell anestesi, det vil si narkose. Og narkose forutsetter kompetent anestesipersonell med spesialkunnskap med narkose på barn, sier Vigen.

Forslaget fra Høie blir fremmet på Stortinget i løpet av noen få uker, og barneombud Anne Lindboe mener forslaget er den verst tenkelige løsningen.

- Det er det samme som å si at dette er sunt og bra. Mange vil tenke at dette må være riktig når det tilbys på sykehuset, sier hun.

Generalsekretæren i Islamsk Råd, Mehtab Afsar, mener på sin side at det er en stor fordel hvis omskjæring kan bli utført på sykehus av fagpersonell med høy kompetanse.

- Jeg synes helseministeren har kommet med en god løsning som passer i et mangfoldig samfunn, sier han.

Leder og forstander i Det Mosaiske Trossamfund, Ervin Kohn, sier at den jødiske minoriteten bare har rundt fem omskjæringer i året, men tror forslaget er veldig bra for den muslimske befolkningen.

Også den rødgrønne regjeringen hadde planer om å innføre omskjæring på offentlige sykehus.

(NTB)