- Barnekonvensjonen er ganske hellig i Venstre

Venstre-lederen om de tøffeste sakene i regjeringsforhandlingene.

PÅ VEI INN I REGJERING  I dag møttes Venstres nye stortingsrepresentantet til sit første gruppemøte. Her er nestleder Terje Breivik , stortingsrepresentant Abid Q. Raja og partileder Trine Skei Grande på vei inn til møtet. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
PÅ VEI INN I REGJERING I dag møttes Venstres nye stortingsrepresentantet til sit første gruppemøte. Her er nestleder Terje Breivik , stortingsrepresentant Abid Q. Raja og partileder Trine Skei Grande på vei inn til møtet. Foto: Lise Åserud / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag møttes Venstres ferske - og forsterkede - stortingsgruppe til sitt første møte etter valget. De skal bli enige om hvem som skal sitte i delegasjonen som skal delta i de innledende sonderingsrundene før de tøffere regjeringsforhandlingen tar til for fullt.

Deler av gruppa møtte pressen i forkant av møtet. Og selv om Venstre-lederen da understreket at hun mener det er viktig å bruke god tid på sonderingen i forkant, gikk hun også langt i å si at hun ønkser å ta fatt på de vanskelige sakene så snart som mulig.

På spørsmål om hvilken ende hun ønsker å ta fatt i først, de vanskelige sakene eller sakene de er mest enighet om, svarte Skei Grande:

- Jeg tror det er viktig å få avklart noen store saker først. Men Erna (Solberg, journ. anm.) er statsministerkandidat, det er hun som skal organisere forhandlingene,
  - Har mandat Ifølge Venstre-lederen gir forhandlingsmandatet seg langt på vei selv, av stortingsprogrammet partiet har gått til valg på og uttalelsen fra fjorårets landsmøte der partiet slår fast at de ønsker en blågrønn regjering.

- I første omgang trengs ikke noe mer enn det, sa Skei Grande da hun møtte pressen i forkant av gruppemøtet.

Hun ramset opp Venstres fire hovedsaker i valgkampen, som hun nå forholder seg til som mandater velgerne har gitt Venstre inn i forhandlingene:

• Et taktskifte i miljø- og klimapolitikken.
• Flere kloke lærere.
• Gjøre det lettere for næringsdrivende å skape arbeidsplasser.
• Bekjempe barnefattigdom

- Stiller ikke ultitimatum Hun avviste imidlertid at Venstre vil stile ultimatum om å verne Lofoten og Vesterålen mot petroleumsaktivitet.

- Nei, vi har mange saker på bordet vi ønsker å gjennomføre. Vi har ikke stilt ultimatum til noe. Vi skal prøve å maksimere det mandatet vi har fått av velgerne på mange områder. Og selv om vi har sagt at Lofoten og Vesterålen står øverst på blokka, så er det sånn at man ikke er enig om noe før man er enig om alt.

Hun var langt hardere i klypa da hun ble spurt om handlingsregelen, som regulerer statens oljepengebruk, må ligge til grunn for at det skal bli regjeringsforhandlinger.  

- Ja, Venstre har sagt at vi kommer til å stå hardt på handlingsregelen. Det er en av de grunnleggende tingene i ansvarligheten i norsk økonomi. Venstre har aldri vært villige til å forhandle på det, sa hun.

- Mener du da at det er Frp som må bevege seg lengst for at det skal bli regjeringssamtaler?

- Nei, men jeg gjentar at handlingsregelen er en viktig bunnplanke i norsk politikk.

- Vi gjøre asylpolitikken mer liberal og rettferdig Et annet politikkområde der det ventelig blir tøft for Venstres forhandlingsdelegasjon å få gjennomslag, er asylpolitikken. På spørsmål om Venstre kan sitte i en en regjering som har strengere eller like streng som dagens regjering, sa Skei Grande:

- Vi har som formål å gjøre asylpolitikken mer liberal og rettferdig. De to hovedområdene vi har ønsket endret på, er asylbarna, der dagens politikk er i strid med barnekonvensjonen, som er ganske hellig i Venstre. Det andre området er familiegjenforening. Det er urimelig at du i Norge ikke får til lov å forelske deg utenfor EØS. Det har vært våre to ankepunkter mot dagens politikk, men i våre alternative statsbudsjett har vi også hatt med at vi ønsker raskere utsendelse av dem som får avslag. Jeg tror mye av den måten dagens regjering praktiserer dette på, er med på å undergrave asylinstituttet.

Under pressekonferansen gjentok Venstre-lederen det hun har sagt og måtte si flere ganger gjennom valgkampen, nemlig at det er usannsynlig at partiet sitter i regjering med Frp. Partiet ønsker blant annet å vrake dagens handlingsregel og innføre en strengere asylpolitikk.

Hun understreket likevel at partiet ikke har drevet valgkamp for å få andre i regjering.

På spørsmål om hva hun tenkte om en «tredje vei til makt», altså muligheten for at Venstre blir støtteparti for en mulig mindretallsregjering mot løfter om gjennomslag på visse politikkområder, svarte Skei Grande:

- Vi har alltid som mål å komme i regjering. Men det vil alltid være en vurdering om hvordan vi får mest mulig gjennomslag for Venstres politikk. Det er det vi er opptatt av.