Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Barnekrigere skal slippe fri

Tre afghanske barn mellom 13 og 15 år, som sitter i fangenskap på den amerikanske Guantanamo-basen, vil trolig bli løslatt i nær framtid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De tre ble tatt til fange i Afghanistan sammen med andre Taliban-krigere. Nå har amerikanerne funnet ut at de tre ble tvunget til å kjempe, og at Taliban faktisk kidnappet dem.

Fått besøk

Kommandanten på Guantanamo-basen på Cuba, generalmajor Geoffrey D. Miller, sier til britiske BBC at det nå bare er et tidsspørsmål før de tre løslates og sendes tilbake til sitt hjemland. Han vil selv anbefale at de slippes løs.

De tre har vært fengslet siden i vår, og de har bodd atskilt fra de nær 700 andre voksne fangene på basen. Brakka deres, Camp Iguana, er omgitt av høye gjerder, men ikke av piggtråd.

Barna har ifølge kommandanten fått psykologisk rådgivning og blitt besøkt regelmessig av sosialarbeidere. De har fått spill og videofilmer og har gått på skole i fengslet.

Regelbrudd

- De har vært svært samarbeidsvillige og gitt oss veldig viktige informasjoner, sier Miller.

Men det de ikke har fått, er det de har rett til etter internasjonale regler, nemlig advokathjelp og informasjon om hva de egentlig er anklaget for. Det er akkurat dette som ligger bak den massive internasjonale kritikken mot amerikanernes fengsling av de tre.

De voksne fangene kan ikke regne med å bli sendt tilbake til sine hjemland med det første. De skal stilles for militære domstoler. De har status som «fiendtlige krigere», ikke som krigsfanger. I så fall ville de vært løslatt da krigen i Afghanistan var over. Men den nye krigen, krigen mot terrorisme, har ingen ende. Derfor nektes disse fangene de rettigheter som alle andre fanger har.

FIENDTLIGE KRIGERE»: De voksne fangene på den amerikanske Guantanamo-basen på Cuba skal stilles for militære domstoler. De har ikke status som krigsfanger og mister dermed rettigheter.