Barnekrigerne slår tilbake

Tolvåringene Johnny og Luther Htoo og deres geriljasoldater i Guds armé fortsetter kampen og slo i går tilbake mot burmesiske styrker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var medlemmer av Guds armé som tidligere denne uka tok 700 gisler på et sykehus i Thailand. Dramaet endte med at sykehuset ble stormet av thailandske spesialstyrker og alle gisseltakerne ble drept.

Burmesiske myndigheter hevdet torsdag at Guds armé var knust, men i går bekreftet myndighetene i Thailand, og grupper som sympatiserer med geriljaen, at Guds armé hadde gjenopptatt kampen.

Leder

Og 12-åringene Johnny og Luther leder fortsatt angrepene mot de burmesiske styrkene. Ifølge deres tilhengere, hovedsakelig barn og ungdom, har tvillingbrødrene magiske evner og er guddommelig inspirert. Deres ordrer bli adlydt uten spørsmål fordi deres tilhengere tror at guttenes evner garanterer seier, og beskytter tilhengerne mot regjeringsstyrkenes kuler.

Guttene, som tilhører det kristne Karen-folket, er begge storrøykere, men forbyr sine tilhengere å drikke alkohol, spille og banne.

Ifølge nyhetsbyrået AP har Thailands militære rådgiver for grenseområdene, oberst Pairote Tongma-eng, sagt at også andre opprørere fra Karen-folket deltar i kampene som nå pågår. Det gjelder soldater fra 4. brigade i Karen National Union (KNU), som har slåss mot regjeringen i Burma helt siden britene trakk seg ut av landet i 1948.

Flere drept

Journalister fra radiostasjonen Democratic Voice of Burma, som har god kontakt med opprørerne, har fortalt at sju medlemmer i Guds armé er blitt drept, og tre tatt til fange etter at regjeringsstyrkene torsdag inntok hovedkvarteret Ka Mar Pa Law.

Guds armé skal ha drept 16 og såret ytterligere 16 regjeringssoldater. Disse anslagene er ikke bekreftet fra noe hold.

Regjeringen i Burma hevdet imidlertid i går at det ikke var noen stor militær aktivitet i grenseområdene, og at meldingene om forsatte kamper ble sendt ut for å skape sympati for opprørerne i utlandet.

Selv om soldater fra KNU deltar i militære aksjoner, har KNU-ledere signalisert at de er villige til forhandlinger etter at organisasjonens leder gjennom 25 år, general Bo Mya, torsdag ble erstattet med den ti år yngre Ba Thein (63). Valget av den moderate Ba Thein som Karen-folkets president, vil ifølge ekspresident Bo Myas sønn, Tu Lu, åpne for flere kompromisser for å komme fram til en avtale med makthaverne i Burma.

BARNEKORSTOG: Tvillingbrødrene Johnny Htoo (t.h.) og hans bror Luther, sittende med en M16-rifle, leder fortsatt Guds Armè, og motstanden mot regjeringsstyrkene i Burma.