Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Barnekunst

Det internasjonale kunstfenomenet Jockum Nordström elskes av både store og små. Nå kommer svenskens bøker på norsk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STRENGE modernistiske boligblokker. Eventyrlig sjømannsliv og praktfulle skuter som sender tankene på reise til eksotiske strøk. En sikker sans for stil- og arkitekturhistorie. Det er lett å gjenkjenne svenske Jockum Nordströms egenartede kunstunivers i barnebøkene hans om «Sailor og Pekka», som Damm nå utgir på norsk. Også de vakre geometriske mønstrene som kjennetegner kunsten hans, er med i bøkene. Bare sexreferansene som er overalt i Nordströms «voksne» arbeider, har han spart sine små fans for.

SAILOR HAR pensjonert seg etter å ha seilt på de syv hav i mange år. Pekka er den trofaste hunden hans, som både snakker og kler seg som et menneske og gjerne benytter tiden til å gå til frisøren mens han venter på at Sailor skal kjøpe seg en ny genser. Sammen bebor de et surrealistisk, barnlig univers av palmer, dyremennesker, tatovører og monsterdrømmer. Men Nordström lager, i likhet med nordmannen Kim Hiorthøy, som tegner i samme tradisjon, smarte, sjarmerende billedbøker som også voksne kan ha stor glede av. Bøkene hans er et friskt pust i et ellers oppsiktsvekkende tradisjonelt norsk barnebokmarked. «Sailor og Pekka»-bøkene har fått en helt spesiell status i Sverige, særlig etter at Jockum Nordström ved årtusenskiftet ble et internasjonalt kunstfenomen.

SAMMEN MED sin kone Karin Mamma Andersson, har Nordström vært det mest omtalte svenske navnet på den vestlige kunstscenen de siste åra. Så ettertraktede er arbeidene deres blitt, særlig takket være den innflytelsesrike galleristen David Zwirner i kunsthovedstaden New York, at Karin Mamma Andersson og Jockum Nordström er i ferd med å føye seg inn i den påfallende lange rekken av berømte par i svensk kunsthistorie. De er 2000-tallets svar på kunstnerektefellene Isaac Grünewald og Sigrid Hjertén. I likhet med sin kone arbeider Nordström figurativt. Men der Andersson maler mystiske bilder av landskaper og interiører, foretrekker Nordström å tegne og lage collager. Blandingsteknikkene han bruker i kunsten sin, er de samme han benyttet i «Sailor og Pekka»-bøkene, som han lagde midt på 1990-tallet: En kombinasjon av tegning, fotografi og utklipp.

BÅDE DET figurative uttrykket og tegningen som medium har opplevd en renessanse de siste åra, så vel kunstnerisk som kommersielt. Ved siden av at han lager interessante kunstverk, var Jockum Nordström på rett sted til rett tid. Det fabulerende, naivistiske universet hans, med sitt preg av erotikk, musikk og arkitektur, fylte i fjor sommer Moderna Museet i Stockholm, og henger dessuten på veggene i verdens viktigste museum for moderne kunst, Museum of Modern Art i New York. Med tanke på at Nordström fortsatt bare er 43 år, oppnår collagene hans også meget høye priser i auksjonsmarkedet. Men i barnebøkene hans finnes knapt penger, og de største kjendisene er Helan og Halvan. Den gamle sjøulken Sailor er aller lykkeligst når han kan svinge seg med fru Jackson, den gospelsyngende nabokona, akkompagnert av en god grammofonplate.