Coronahøsten:

Barnelege: Klar for sykdomsbølge

Barneavdelingen på Ullevål sykehus forbereder seg på en høst og vinter med flere luftveissyke barn enn normalt. Overlege Per Kristian Knudsen sier at de vet hvordan de skal håndtere pågangen.

BEREDT: Overlege i infeksjonssykdommer på barne- og ungdomsavdelingen ved Ullevål sykehus, Per Kristian Knudsen, sier at de har utviklet beredskapsplaner for høsten, når det forventes flere luftveissyke barn. Foto: Ingvild Essén
BEREDT: Overlege i infeksjonssykdommer på barne- og ungdomsavdelingen ved Ullevål sykehus, Per Kristian Knudsen, sier at de har utviklet beredskapsplaner for høsten, når det forventes flere luftveissyke barn. Foto: Ingvild Essén Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Fullvaksinerte: 69.38% Første dose: 78.23%

Siden skolestart i midten av august har coronasmitten blant barn hatt en kraftig økning.

Barnesmitten har vært høyest i aldersgruppen 13 til 19 år, men i uke 34 økte smitten i aldersgruppen 6 til 12 år med 54 prosent, ifølge Folkehelseinstituttets (FHI) ukerapport fra uke 35.

Fredag annonserte statsminister Erna Solberg at Norge letter på coronarestriksjonene, som betyr at det er en normal hverdag med økt beredskap. Likevel er ikke viruset helt borte.

Samtidig som coronasmitten øker blant barn, har andre typer virussykdommer ført til at flere barn har begynt å bli syke av luftveisinfeksjoner, som RS-virus og metapneumovirus.

- Vi har hatt noen få tilfeller med RS-virus, som er et virus som vi vanligvis ser mye av seinere på høsten og vinteren. Det har vært flere barn innlagt med en rekke andre luftveisinfeksjoner enn det vi normalt ser tidlig på høsten.

Det sier Per Kristian Knudsen til Dagbladet. Han er spesialist i barnesykdommer og overlege i infeksjonssykdommer på barne- og ungdomsavdelingen ved Ullevål sykehus i Oslo.

Nettstedet Sykepleien har tidligere omtalt saken.

Mangler immunitet

Da pandemien kom til Norge i mars 2020, la avdelingen beredskapsplaner for Barne- og ungdomsklinikken. Det ble imidlertid aldri et behov for benytte seg av disse, fordi det siden starten av pandemien, helt fram til sommeren 2021, knapt har vært ett barn med luftveisinfeksjon på Oslo universitetssykehus.

- Vi har sett veldig få tilfeller av alvorlig sykdom hos barn som er smittet av covid-19. Barn trenger sjelden sykehusinnleggelser som følge av corona, sier overlegen.

Det lave antallet pasienter har overrasket Knudsen.

- Jeg er overrasket over hvor stor reduksjonen faktisk var gjennom forrige høst og vinter, men forklaringen er at smitteverntiltakene også reduserte annen virus-smitte, sier han.

Denne høsten har det derfor oppstått en bekymring over at flere barn nå mangler immunitet mot vanlige forkjølelsesvirus. Det kan føre til at flere barn, og særlig de yngste, kan bli alvorlig syke når samfunnet åpner for fullt.

Knudsen sier til Dagbladet at det så langt på Ullevål har vært flere innleggelser av barn med andre luftveisinfeksjoner enn med covid-19 i løpet av seinsommeren og tidlig på høsten i år.

En av de virusinfeksjonene som er forventet å øke blant barn gjennom høsten og vinteren, er RS-viruset (respiratorisk syncytialvirus).

- Vi er forberedt på at det kan komme flere tilfeller denne høsten, men det er ikke grunn til å tro at sykdomsforløpet blir mer alvorlig, sier han.

Overlegen påpeker imidlertid at de ennå ikke har sett en voldsom økning av luftveissykdommene på avdelingen.

- Ikke bekymret

Allerede i slutten av mai kunne man se at det begynte å komme en usedvanlig høy forekomst av RS-viruset blant barn mellom null og tre år i Danmark, og siden uke 20 har 1734 personer fått påvist sykdommen, ifølge tall fra Statens Serum Institut (SSI). FHI frykter at det samme kan skje i Norge.

RS-virus er en hyppig årsak til lungebetennelse blant spedbarn og små barn. Viruset pleier å spre seg fra november til mai.

- Helt ekstraordinært mange får RS-virus akkurat nå, advarer danske SSI.

På Ullevåls barne- og ungdomsavdeling har de allerede mottatt flere pasienter med RS-virus. Ifølge Sykepleien har det i alt vært 15 pasienter med RS-virus på avdelingen.

Knudsen estimerer at det omtrent i snitt legges inn 1000 til 1500 barn med RS-virus i året på sykehusene i hele Norge.

- Er du bekymret for pågangen gjennom høsten og vinteren?

- Nei, jeg er ikke bekymret, fordi dette er virussykdommer som vi vet hvordan vi skal håndtere. Dette er tilstander som vi vet hvordan vi skal behandle på barneavdelingene, sier overlegen.

Alvorlig barnesykdom

Han understreker at de alle er beredt for at det kan bli flere innleggelser enn normalt, både med sesongbaserte infeksjoner, som RS-virus og influensa, og på grunn av corona og MIS-C (multiorgan betennelsessyndrom), som er en sjelden følgetilstand for barn etter covid-19.

- På avdelingen har vi forberedt oss med blant annet å legge planer for økt kapasitet hvis det blir nødvendig, utstyr og bemanningsplaner, sier Knudsen.

VELDIG SYK: Svenske Dennis (16) fikk følgesykdommen MIS-C etter at han hadde hatt en mild form for corona. Video: Expressen Vis mer

Han påpeker at de allerede har hatt noen pasienter med den alvorlige barnesykdommen MIS-C.

Sykdommen fører til at det kan komme betennelse i flere organer, som hud, slimhinner, hjerte, lunger, mage-tarm-kanal, lever og nyrer.

Tilstanden er sjelden og kan forekomme to til seks uker etter gjennomgått covid-19.

- Noen få barn har vært innlagt med betennelsestilstanden MIS-C etter covid-19. Det er dreier seg om cirka 30 pasienter på landsbasis. Omtrent halvparten har vært innlagt på Oslo universitetssykehus, sier Knudsen.

Når gjenåpningen av Norge snart står for tur, har overlegen en klar formening om hva man burde tenke på for å unngå smitte.

- Jeg tenker det er fornuftig at vi fortsetter med basale smitteverntiltak som å vaske hender, holde avstand hvis man er syk, og holde seg hjemme når man er syk. Det mener jeg er viktig å ta med seg videre, for å redusere smitte med covid, men også i minst like stor grad for å redusere smitte av de andre virussykdommene, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer