Barnelegen reagerte på mor og stefar

Barnelegen som tok i mot den døde Christoffer Gjerstad Kihle (8) i 2005, husker aller best hvordan mor og stefar oppførte seg.

REAGERTE: Rettsaken mot mor til Christoffer Gjerstad Kihle som ble mishandlet til døde av sin stefar fortsetter i dag. Lege Ulf Ljungblad (bildet), reagerte på morens og stefarens oppførsel etter Christoffers død. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
REAGERTE: Rettsaken mot mor til Christoffer Gjerstad Kihle som ble mishandlet til døde av sin stefar fortsetter i dag. Lege Ulf Ljungblad (bildet), reagerte på morens og stefarens oppførsel etter Christoffers død. Foto: Torbjørn Berg / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TØNSBERG (Dagbladet): Legen på akuttmottaket, Ulf Ljungblad, tok i mot Christoffer kvelden den 2. februar 2005 etter at ambulansepersonellet hadde avsluttet livreddende arbeid. Han husker ikke alle detaljer, men fortalte det han husket til Tønsberg tingrett fortalte han i dag.

- Vi satte oss i et samtalerom. Der reagerte jeg på atmosfæren og på mors og stefars oppførsel. Vanligvis når barn dør er foreldrene gjerne i dyp sorg og foretar seg ulogiske ting. Her virket mor redd, mens stefar var praktisk anlagt. Han lurte på når de kunne reise hjem og eventuelle undersøkelser av gutten. Jeg har et sterkt minne om dette.

Ljungblad la til at mor senere ønsket en obduksjon, mens stefar var av en annen mening. Han skal ha forklart at han i kampen for å få liv i Christoffer skal ha ristet ham, slik at han kunne fått merker av dette. Og var følgelig redd for hva det kunne føre til.

Senere satte Ljungblad og de øvrige i det medisinske teamet seg sammen for å snakke om det han kalte en vond følelse.

- I ettertid ser jeg dette, og det er synd at jeg tok feil, sa barnelegen.

Ikke lov Ljungblad og de øvrige legene fikk for øvrig klar beskjed om at det ikke skulle foretas noen undersøkelse, da Christoffer skulle sendes til Rettsmedisinsk institutt for obduksjon. 

MISHANDLET TIL DØDE: Christoffer Gjerstad Kihle døde 2. februar 2005, åtte år gammel. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
MISHANDLET TIL DØDE: Christoffer Gjerstad Kihle døde 2. februar 2005, åtte år gammel. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

- Jeg fikk rett og slett ikk lov av politiet til å nærme meg Christoffer, sa Ljungblad.

Husker ikke Barnelegen var også den samme legen som tok i mot Christoffer, da han ble lagt inn for skader etter angivelig kramper og fall den 17. januar. Bare 14 dager før han døde.

På det tidspunktet ble det hevdet et mulig ritalinoverdose var årsaken til fall med skader. Det ble aldri antatt at mishandling lå til grunn. Forsvarer Thomas Randby spurte også inngående om dette. Om andre hadde varslet sykehuset, for å slå alarm om mulig mishandling. Ljungblad benektet dette.

Sakkyndige I løpet av rettssaken i dag skal en rekke sakkyndige fra medisinsk hold, samt Kripos, uttale seg i retten. Det er knyttet interesse til en av forklaringene. Den går på samsvar mellom skader og merker fra tapet, noe som kan tyde på at Chrsitoffer ble utsatt for grov vold.