Barnemartyr i dødens veikryss

RAMALLAH (Dagbladet): Tusener av sørgende mennesker følger Amer Khalid (10) til æreskirkegården. Den lille martyren møtte døden i et utbrent og sønderskutt veikryss ved City Inn-hotellet i Ramallah. Etter begravelsen i går formiddag dro Amers kamerater på ny til veikrysset for å hevne vennens død.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Død over Israel! roper en ti år gammel klassekamerat i svart Fatah-maske utenfor moskeen. En time seinere slynger han stein mot israelske soldater. Det skjer i veikrysset der Amer ble skutt i ansiktet for ti dager siden.

- Vi bryr oss ikke om at det er farlig. Også vi vil dø for frihet, sier Mahed (14) til Dagbladet.

Mahed har hoppet fra balkongen for å komme unna foreldrenes husarrest. Kulehullet han fikk i skulderen for fire uker siden gror fint.

Mahed og fetteren Murad (12) er klare til å slåss på ny.

Cola mot angiveri

- For to uker siden satt jeg og kameraten min tre dager i et israelsk fengsel nord for Ramallah. Soldatene lovet oss Coca-Cola hvis vi anga vennene våre. Vi sa nei. Vi vil slåss videre, forteller Mahed.

I den palestinske byen Ramallah kommer intifadaen til uttrykk gjennom et daglig, livsfarlig ritual. Etter skoletid eller etter fredagsbønnen skjer sammenstøtene til bestemte tider i et veikryss mellom El Bireh og den israelske bosettingen Beit El.

Her - og stort sett bare her - er det ungdommene i Ramallah prøver ut kreftene sine mot den israelske hæren. De yngste steinkasterne er åtte år gamle.

- En dag spilte vi fotball. Så ble ballen ødelagt. Vi bestemte oss for å gå og kaste stein. Da døde en av vennene mine. Hodet hans ble skutt i to deler, sier Murad.

På den andre siden av noen utbrente bilvrak står to israelske jeeper. I hotell City Inns toppetasje ligger hærens skarpskyttere og peiler inn sine mål. I går skjøt soldatene med skarpe skudd, med gummikuler og med tåregassgranater mot de palestinske barna og ungdommene.

Det var to kuler fra skytterne i hotellets toppetasje som smadret begge leggbeina til steinkasteren Mahmoud Mohammed (18) etter fredagsbønnen 8. desember i fjor.

Vi møter Mahmoud på rehabiliteringssenteret K. Abu Raya i Ramallah, som er fylt av mange gutter og unge menn med kompliserte og invalidiserende skuddskader.

Endret taktikk

Mahmoud drømmer bare om en ting: å bli frisk nok til å kaste stein på fiendene sine på ny.

- Jeg kjenner noe inni meg som er sterkere enn hat. Jeg vil trene meg opp og kjempe på ny for et fritt Palestina, sier han.

- De første ukene kom våre pasienter med skudd i hodet, i øynene og i brystet. Etter toppmøtet i Sharm el-Sheik endret israelerne taktikk. Antallet skader gikk ned, og de begynte å sikte på beina til demonstrantene, sier Abu Raya-senterets leder George N. Abdo.

På en treningsbenk ved siden av Mahmoud ligger den 27 år gamle veterinæren Yusuf. Han sto og så på en demonstrasjon i det uhyggelige veikrysset 22. desember.

Ifølge legene ble han truffet i låret av to ekspanderende kuler. Den ene kula gjorde store skader på vev og muskler. Den andre fortsatte gjennom låret og inn i kroppen på Yusufs kamerat.

- Det var som om en rakett slo inn i foten. Da ambulansen kom, fortsatte soldatene å skyte fra City Inn, slik at jeg ble liggende en halv time og blø før jeg ble kjørt til sykehuset, forteller Yusuf.

I går varte sammenstøtene i veikrysset ved City Inn utover ettermiddagen. Vi så ingen som ble skadd av annet enn røyken fra tåregassen som drev over området. Demonstrantene hadde med seg vannbøtter for å slokke tåregassgranatene.

Hentet sønnen

En stund etter at kampene startet, kom en rasende kvinne gående rett inn i ildlinjen. Med bestemte skritt gikk hun gjennom røykskyene bort til de utbrente bilvrakene. Der grep hun sønnen på 12- 13 år i øret og tvang ham med seg hjem.

<B>BARNEMARTYR:</B> Søndag døde Amer Khalid etter å ha blitt skutt i ansiktet for ti dager siden i et veikryss i Ramallah.
<B>SVART MASKE:</B> - Død over Israel! roper en gutt som gikk i klassen til martyren Amer Khalid (10).
<B>I SORG:</B> Vi vil gi blodet vårt for al Aksa-moskeen, roper klassekamerater til gutten som ble begravet i går.
<B>VEIKRYSSET:</B> Åstedet for de ritualiserte oppgjørene mellom israelske styrker og palestinske demonstranter.
<B>ETTER SKOLETID:</B> - Også vi vil dø for frihet, sier Mahed. Han og fetteren Murad deltar daglig i sammenstøtene.