«SKREKKENS KOLONI»: Flere hundre vesttyskere, mange av dem tidligere nazister, flyttet i etterkrigsårene til Chile. Der ble de lovet en koloni som skulle leve et «urkristent liv i det velsignede land». Tilhengerne visste imidlertid lite om at sektlederen, en tidligere nazikorporal, var på flukt fra tyske myndigheter, som mistenkte ham for seksuelle overgrep mot barn.
 De neste tiårene var preget av mishandling, overgrep og tortur. Bildet viser gravplassen i byen som nå ønsker turister velkommen. Foto: Mario Ruiz/EPA/NTB Scanpix
«SKREKKENS KOLONI»: Flere hundre vesttyskere, mange av dem tidligere nazister, flyttet i etterkrigsårene til Chile. Der ble de lovet en koloni som skulle leve et «urkristent liv i det velsignede land». Tilhengerne visste imidlertid lite om at sektlederen, en tidligere nazikorporal, var på flukt fra tyske myndigheter, som mistenkte ham for seksuelle overgrep mot barn. De neste tiårene var preget av mishandling, overgrep og tortur. Bildet viser gravplassen i byen som nå ønsker turister velkommen. Foto: Mario Ruiz/EPA/NTB ScanpixVis mer

Barnemishandling, seksuelle overgrep og tortur var hverdagskost i «skrekkens koloni»

20 år etter avsløringene fordømmes handlingene av Tyskland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I en avsidesliggende del av Chile, 34 mil fra hovedstaden Santiago finner man Villa Baviera. En tilsynelatende idyllisk ferieresort. En tysk landsby med luksushotell, svømmebaseng og store lekeområder.

For få år siden var området kjent under et annet navn: Colonia Dignidad - Verdighetens koloni. Den lukkede tyske kolonien ble opprettet av den nå beryktede sektlederen Paul Schäfer i 1961.

En rekke barn og unge ble utsatt for fysiske og psykiske overgrep, ifølge BBC.

SEKSUELLE OVERGREP: Sektleder Paul Schäfer ble siktet for overgrep mot 26 barn i kolonien. Foto:  Villa Baviera/EPA
SEKSUELLE OVERGREP: Sektleder Paul Schäfer ble siktet for overgrep mot 26 barn i kolonien. Foto:  Villa Baviera/EPA Vis mer

20 år etter avsløringene om seksuelle overgrep mot barn og fysisk og psykisk tortur av innbyggerne og regjeringsmotstandere, har nå tyske myndigheter gått ut med en fordømmelse av hendelsene, skriver BBC.

Under en tale i Santiago denne uka sa Tysklands president, Joachim Gauck, at landets diplomater skulle ha uttalt seg om grusomhetene som fant sted i Colonia Dignidad. Men han understreket at Tyskland ikke hadde noe ansvar for det som fant sted.

Skulle leve et urkristent liv

FLYTTET FRA TYSKLAND: Rundt 300 vesttyskere, mange av dem tidligere nazister, flyttet med sektlederen Paul Schäfer til landsbygda i Chile. Foto: Claudio Reyes/AFP/NTB Scanpix
FLYTTET FRA TYSKLAND: Rundt 300 vesttyskere, mange av dem tidligere nazister, flyttet med sektlederen Paul Schäfer til landsbygda i Chile. Foto: Claudio Reyes/AFP/NTB Scanpix Vis mer

Under 2. verdenskrig var Paul Schäfer sanitetskorporal i den tyske hæren. På begynnelsen av 50-tallet gikk han inn for å samle vesttyskere som følte seg fremmedgjorte etter krigen. Han lyktes i stor grad, og i 1961 fikk han med seg rundt 300 landsmenn, mange av dem tidligere nazister, til landsbygda i Chile.

Offisielt hevdet Schäfer at han ville danne en koloni som skulle leve et «urkristent liv i det velsignede land». Tilhengerne visste imidlertid lite om at den tidligere nazikorporalen var på flukt fra tyske myndigheter, som mistenkte ham for seksuelle overgrep mot barn.

Da gruppa ankom landsbyen, ble innbyggernes eiendeler konfiskert. Alle ble pålagt å jobbe og spise i grupper. Samtlige innbyggere ble delt opp i grupper: barn og foreldre, menn og kvinner, unge og gamle ble separert.

- Schäfer styrte samfunnet med jernhånd. Alle bånd som ikke knyttet hver og en til lederen, ble forsøkt brutt. Straffene var strenge for dem som trådte feil, sa antropolog Marcela Douglas ved Universitetet i Tromsø til Dagbladet i 2014.

Hun var den første forskeren som slapp inn i kolonien.

Ble torturert akkompagnert av Wagner-musikk

TORTUR-KJELLER: Flere av de tidligere innbyggerne har fortalt at de ble utsatt for tortur i koloniens kjellere, akkompagnert av Wagner-musikk. Foto: AFP/NTB Scanpix
TORTUR-KJELLER: Flere av de tidligere innbyggerne har fortalt at de ble utsatt for tortur i koloniens kjellere, akkompagnert av Wagner-musikk. Foto: AFP/NTB Scanpix Vis mer

Det tok ikke lang tid før Schäfers koloni trakk seg unna det øvrige samfunnet, og bygget en sementmur med piggtrådgjerder rundt landsbyen. I den «urkristne» kolonien ble nazistenes eksperimenter fra 2. verdenskrig videreført.

Da Augusto Pinochet kom til makta etter et vellykket kupp i 1973, benyttet han Colonia Dignidad i utøvingen av sitt militærdiktatur.

- Jeg vet ikke om alle innbyggerne visste hva som foregikk, eller om de bare nektet å ta det innover seg. Men flere av kjellerne i landsbyen ble brukt til både tortur og drap på bortførte chilenere, sa Douglas.

Sektens egne medlemmer slapp heller ikke unna. Flere av de tidligere innbyggerne har fortalt at de ble utsatt for tortur i en av koloniens kjellere, akkompagnert av Wagner-musikk.

Innbyggerne, som levde av landbruk gruvedrift og handel, ble tvunget til hardt arbeid.

DØD: Bildet viser den tidligere nazisten Paul Schäfer da han ble utlevert fra Argentina til Chile i 2005. Sektlederen døde i april 2010. Foto: Rolando Andrade/AFP/NTB Scanpix
DØD: Bildet viser den tidligere nazisten Paul Schäfer da han ble utlevert fra Argentina til Chile i 2005. Sektlederen døde i april 2010. Foto: Rolando Andrade/AFP/NTB Scanpix Vis mer

I 1996 lyktes Schäfer nok en gang med å flykte, denne gang etter å ha blitt siktet for seksuelle overgrep mot 26 barn i kolonien. Men over 40 år etter at kolonien ble opprettet, og etter åtte år på rømmen, ble Schäfer pågrepet i Argentina i 2005.

Kort tid etter ble han utlevert til Chile, der han ble dømt til 20 års fengsel i Santiago for tortur og overgrep. Paul Schäfer døde i april 2010.

-Hvorfor bygger ikke Tyskland McDonalds ved Auswitch?

Fremdeles bor det et hundretalls mennesker i kolonien, som nå hovedsakelig livnærer seg på turisme.

Få måneder etter at Hotel Baviera sto ferdig bygget i eks-kolonien, limte familiemedlemmer av Pinochets ofre opp bilder av savnede slektninger utenfor porten, ifølge Bloomberg. De sendte også et brev til landets president, Sebastián Piñera, der de ba om handling:

«Hvordan er det mulig at dette landets myndigheter bryr seg så lite om at det tilrettelegges for turisme i denne kolonien? Hvorfor foreslår ikke den tyske regjeringen at det opprettes an McDonalds-restaurant ved Auschwitz eller Treblinka, og gjør en innsats for å hjelpe torturister og ikke sine ofre? Eller er Chilenere mindre verdt enn polakker, russere og jøder?»

PROTESTERER: Chilenere som mistet sine slektninger under Pinochets regjeringstid i Chile har demonstrert mot at Colonia Dignidad nå er åpnet for turisme. Foto: Benjamin Hernandez/EPA
PROTESTERER: Chilenere som mistet sine slektninger under Pinochets regjeringstid i Chile har demonstrert mot at Colonia Dignidad nå er åpnet for turisme. Foto: Benjamin Hernandez/EPA Vis mer