Barnemordere kan gå fri til et liv i skjul

LONDON (Dagbladet): De to unge guttene som drepte to år gamle James Bulger for åtte år siden kan bli løslatt allerede neste uke. Drapsofferets mor oppfordrer til at de to blir avslørt uansett hvor de sluppet fri.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jon Venables og Robert Thompson er i dag 18 år gamle. Jon Venables møtte mandag denne uka den nemnda som skal avgjøre om han kan slippes fri neste uke. Seinest sju dager etter av prøveløslatelsesnemda har vurdert hvorvidt den i dag 18 år gamle unge mannen har sonet ferdig for det brutale barnedrapet vil avgjørelsen bli kjent.

I dag møter Robert Thompson den samme nemnda. Det viktige spørsmålet de skal ta stilling til er hvorvidt de to ikke lenger utgjør noen fare for samfunnet.

Ny livshistorie

Om de slippes fri vil det bli til et liv med en ny livshistorie og en ny identitet. De vil aldri kunne avsløre sin identitet eller drapet de begikk for åtte år siden for noen.

Det er krefter i det britiske samfunn som er svært kritiske til at de to skal slippes løs. Mora til den drepte toåringen, Denise Fergus, kjemper en hard kamp for at hennes barn sine drapsmenn ikke skal gå fri.

- Det spiller ingen rolle hvor mye myndighetene forsøker å beskytte Venables og Thompson, det vil være umulig for dem å skjule sin identitet for framtidige kjærester og drikkekamerater, het det i en uttalelse fra offerets mor den dagen Jon Venables var til forhør hos nemnda.

Hun oppfordrer de som blir kjent med de unge mennene om å avsløre dem, og ber om at det blir tatt bilder av de to når de slippes ut i frihet.

I en meningsmåling gjort på telefon og internett av Liverpool Echo svarte 35000 av 42000 at de to mennene ikke skal løslates ennå.

Angrer og forstår

I følge de psykiatrisk sakkyndige uttrykker begge gjerningsmennene anger for det de har gjort, de skal også være innforstått med den fryktelige handling de begikk. De har ifølge sakkyndige forandret seg.

Venables og Thompson har sonet på forskjellige institusjoner, og deres saker har blitt behandlet fullstendig separat.

Om myndighetene avgjør at de to ikke lenger er en fare for samfunnet er det definitivt. Hvis myndighetene blir bekymret over deres adferd vil de kunne ta fra dem friheten igjen. Livet for de to gjerningsmennene vil alltid preges av at de må leve i skjul, og at de alltid vil være under overvåkning.

<B>BRUTALT DREPT:</B> James Bulger var to år da han ble bortført, mishandlet til døde og etterlatt på ei toglinje i februar 1993.