DRAP: Som 14-åring myrdet mannen som går under aliaset Seito Sakakibara flere barn i byen Kobe i Japan.

Nå har han skrevet en selvbiografi og boka har blitt en bestselger. Foto: AFP PHOTO / JIJI PRESS / NTB SCANPIX
DRAP: Som 14-åring myrdet mannen som går under aliaset Seito Sakakibara flere barn i byen Kobe i Japan. Nå har han skrevet en selvbiografi og boka har blitt en bestselger. Foto: AFP PHOTO / JIJI PRESS / NTB SCANPIXVis mer

Barnemorderen ryster Japan igjen. Splitter en hel nasjon

Gir ut «memoarer».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Som 14-åring i 1997 myrdet mannen som går under aliaset Seito Sakakibara flere barn i byen Kobe i Japan.

Nå har han skrevet en selvbiografi under tittelen «Zekka» og de etiske dilemmaene lar ikke vente på seg.

Mord Ota, forlaget som gir ut boka, har også tidligere skapt kontroverser. Den gang hadde verket tittelen «Den komplette guide til selvmord».

Ikke overraskende solgte den som varmt hvetebrød. Det gjør også boka til Sakakibara. En bok hvor han i detaljer beskriver hvordan en rekke skolebarn ble angrepet. To mistet livet.

Han gjengir blant annet hvordan han kvalte elleve år gamle Jun Hase, kappet av ham hodet og stilte det ut foran skolen der Jun var elev. I munnen på liket var det en lapp hvor det sto «la leken begynne».

Han uttrykker en form for anger, men ifølge Japan Times forklarer han udåde på en slik måte at det i alle fall tidvis er vanskelig å se for seg at denne angeren stikker veldig dypt.

Han skriver også at måtte skrive boka for å ikke miste forstanden fullstendig.

- Tråkker på våre følelser Boka har skapt voldsom debatt i Japan. Først og fremst rundt hvorvidt en person som er dømt for slike handlinger skal få anledning til å tjene penger på å beskrive sin versjon av hendelsene.

Mange bokhandlere valgte å boikotte boka da den kom ut i juni i år, men mange har også valgt å ha den i hyllene sine med begrunnelsen at ytringsfrihet gjelder for alle.

Flere politikere fra Kobe-området har tatt til orde mot boka, og flere etterlatte har bedt om at boka blir tatt av markedet.

- Boka tråkker på våre følelser. Det er tydelig at han ikke angrer på sine handlinger, har faren til en av de omkomne sagt til japanske medier.

Fascinasjon Bare den første uka solgte boka over 100 000 eksemplarer, og skjøt til topps på alle bestselger-listene. Flere eksperter har forsøkt å forklare fenomenet og fascinasjonen for det groteske.

- Vi har alltid vært interesserte i lovbrytere. Kriminelle og mordere. De bryter med all moral og alle hemninger, og det fascinerer oss. Dersom man skal være litt freudiansk så er det det ubevisste på to bein, sier Jon Helt Haarder, lektor på Institutt for Kulturvitenskapå ved Syddansk Universitet, til Berlingske Tidende.

Forlagssjefen mener de har sitt på det rene da ungdomskriminalitet er noe som opptar veldig mange i Japan.