Barneombudet: - Må ha en plan

Barneombud Inga Bejer Engh sier at kommuner som nå strammer inn, må ha en god plan for å følge opp barna.

PLAN: Inga Bejer Engh (47) nytt barneombud. Foto: Gorm Kallestad / NTB
PLAN: Inga Bejer Engh (47) nytt barneombud. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert
Se mer
påvist smittet 103 000 +255
innlagt276 -4
døde 687 +3
påvist smittet 135 000 000+664.5K
døde 2 930 000 +12.4K
Se mer

Mandag ettermiddag presenterte byrådet i Oslo de strengeste tiltakene til nå i pandemien.

Mange av tiltakene var direkte rettet mot barn og unge.

Barneombud Inga Bejer Engh sier til Dagbladet at det nå er helt vesentlig for alle kommuner med strenge tiltak å ha en plan for hvordan man skal håndtere konsekvensene disse tiltakene nå får for barn og unge.

- Den planen må for det første gå på at de som har behov for et fysisk skoletilbud, må få det. Blant annet de i sårbare livssituasjoner og de som har behov for spesialundervisning eller særskilt språkopplæring, sier Engh.

ØKT SMITTE: Raymond Johansen stenger ned skoler i Oslo på grunn av økt smitte. Vis mer

Byråd for oppvekst og utdanning i Oslo, Inga Marte Thorkildsen, understreket på pressekonferansen til byrådet mandag ettermiddag at alle i disse gruppene skulle gå det.

- Må ha høy kvalitet

Mange barn og unge skal nå på hjemmeskole fram til påske.

- Man må ha høy kvalitet på den digitale undervisningen, og god kontakt mellom lærere og elever. Det har vi sett i løpet av det siste året, at kvaliteten på den digitale undervisningen har vært varierende. Man er nødt til å ha god undervisning, understreker Engh.

NYE TILTAK: Helseminister Bent Høie legger fram de nye tiltakene for Viken. Vis mer

Hun sier også at det er helt avgjørende at støtteapparatet på skolene nå må være proaktive.

- Støtteapparatet på skolene, enten om det er helsesykepleiere, miljøarbeidere, sosiallærere eller andre, må ta kontakt med elevene, særlig de som man er bekymret for. Man kan ikke vente til elevene tar kontakt, sier Engh.

- Varer kortest mulig tid

- Det er også viktig for de kommunene som nå innfører så strenge tiltak, at de varer kortest mulig tid, og at andre kommuner som nå skal gjøre tilsvarende vurderinger, vurderer behovet for inngripende tiltak opp mot de negative konsekvensene smitteverntiltakene har for barn og unge, understreker barneombudet.

NYE TILTAK: Raymond Johansen legger fram de nye tiltakene for Oslo. Vis mer

Hun sier at man nå har bedre oversikt over hvilke konsekvenser tiltakene får, enn man hadde da man stengte ned i mars 2020.

- Disse tiltakene gir svært negative konsekvenser for barn. Denne vektingen av tiltak opp mot konsekvenser vil komme annerledes ut nå enn i mars. I mars kunne man bare ane de negative konsekvensene av tiltakene, men nå vet vi hva de faktisk er, sier hun.

Ulike regler bydeler

Engh sier at hun forstår at byrådet nå anser det som nødvendig å innføre ulike tiltak i ulike deler av byen.

- Det er noen utfordringer i storbyer hvor det er mange mennesker, og at man da må vurdere ulike tiltak lokalt, men det er klart at det er fryktelig krevende, sier barneombud Engh.

- Da er det ekstra viktig at man setter inn gode tiltak for å kompensere for de negative effektene i de deler av byen som er ekstra hardt rammet, sier Engh.

Status vaksinasjon Full oversikt

835 970 (15.6%)i Norge har fått dose nr 1
295 358 (5.50%)i Norge er fullvaksinert
Kilde: FHI (FHI oppdaterer tallene sine ca kl 13 hverdager, og viser da gårsdagens tall).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer