Barneombudet: - Nei til delt omsorg

Så lenge barnet er under tre år. - Mangler hukommelse og språk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Delt bosted bør ikke være hovedregelen etter samlivsbrudd, mener barneombud Reidar Hjermann.

- Så lenge barnet er under tre år, blir det problematisk med delt omsorg. Først i treårsalderen har barna utviklet hukommelse og språk, som er de verktøyene som skal til for å takle en slik hverdag, sier Hjermann til Aftenposten.

Han forklarer at en baby som bor to steder, ikke vil huske mamma når hun eller han er hos pappa, og omvendt.

I løpet av de siste årene har det skjedd en markant økning i andelen foreldre som velger delt bosted for barna etter samlivsbrudd. Flere politikere har tatt til orde for å få delt bosted etablert som normalen i en ny barnelov.

Tidligere barneminister Karita Bekkemellem (Ap) er skuffet over at barneombudet går mot forslagene om å endre lovverket.

- Det er meget beklagelig at barneombudet i 2008 ikke ønsker å likestille mors og fars foreldreskap, sier Bekkemellem til Aftenposten.

Hun mener mange av konfliktene rundt barnefordeling ville vært unngått hvis den nye barneloven klart anbefalte delt bosted.

- Jeg får fortsatt henvendelser fra fedre som mener seg frarøvet sitt eget barn. I det ligger det at mange barn har mistet retten til pappaen sin, sier Bekkemellem.

FRYKTER AT BARNA HUSKER FOR LITE: Barneombud Reidar Hjermann. Foto:Geir Bølstad / Dagbladet.
FRYKTER AT BARNA HUSKER FOR LITE: Barneombud Reidar Hjermann. Foto:Geir Bølstad / Dagbladet. Vis mer

Både den tidligere ministeren og barneombud Reidar Hjermann viser til ulike forskningsresultater som de mener støtter deres respektive syn på delt bosted for barn.

(NTB)