Barneombudet: -Mediedekning kan gi smitteeffekt

-Vi er generelt veldig betenkt over å eksponere barn i mediene med fullt navn og bilde, sier barneombud Trond Waage til NTB. Han frykter stigmatisering og smitteeffekt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De siste dagene har to tenåringsgutter fra Biri blitt kraftig eksponert med navn og bilde i mediene etter at de forsvant med morens bil for så å bli funnet i Stockholm i god behold natt til tirsdag.

Barneombudet mener mediene bør være svært forsiktige med denne typen opphaussing og eksponering.

Smittende berømmelse

Waage er svært betenkt over den smitteeffekten slike oppslag kan ha på mange andre barn og unge.

- Medienes rapportering blir ofte preget av enkle løsninger i mangel av fullstendig informasjon. På den måten skapes spenningshistorier, ikke ulikt det en kan se på TV, hvor en glemmer menneskene det handler om og de mulige personlige tragediene som ligger bak, forklarer Waage.

Han mener at ikke bare voksne er opptatt av sine «15 minutters berømmelse». Også enkelte barn og unge vil ha sin del av oppmerksomheten. Smitteeffekten ligger ikke nødvendigvis i å gjenta samme handling, men å klare å skaffe seg like mye oppmerksomhet, mener barneombudet.

- Ved å bruke bilder, sterke farger og fullt navn gir mediene barna en enorm oppmerksomhet, mener Waage.

Stigmatiseres

- Generelt kan man si at der barn og unge blir eksponert på avisenes førstesider, er det en reell fare for at barna kan bli stigmatisert i sitt nærmiljø. Tenårene spesielt er en fase hvor ens identitet skal fastsettes. Å være hovedfokus i landets største aviser over lengre tid, kan skade denne modningsprosessen, sier Waage til NTB.

Han forteller at barnet plutselig kan møte et lokalmiljø som setter vedkommende i bås uten å kjenne personen.

Presseetisk barneombud

Barneombudet var en sterk pådriver da pressens Vær Varsom-plakat ble revidert i fjor og «barneparagrafen» ble lagt til. Den sier nå at « (..) Det er pressens plikt, i alle sammenhenger, å tenke gjennom hvilke konsekvenser medieomtale vil kunne få for barnet. Dette gjelder også når pårørende har gitt sitt samtykke til eksponering.»

NTB