<strong>BEGRENSET:</strong> - Når rammene er et fengsel, er det relativt begrenset hva de kan gjøre, sier seniorrådgiver Anders Prydz Cameron hos Barneombudet om samarbeidet mellom barnevernet og Politiets utlendingsinternat (bildet). Arkivfoto: Cornelius Poppe / SCANPIX
BEGRENSET: - Når rammene er et fengsel, er det relativt begrenset hva de kan gjøre, sier seniorrådgiver Anders Prydz Cameron hos Barneombudet om samarbeidet mellom barnevernet og Politiets utlendingsinternat (bildet). Arkivfoto: Cornelius Poppe / SCANPIX Vis mer

Barneombudet bekymret for barn som fengsles før de kastes ut

- Behandles for mye som foreldrenes bagasje.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Vi er bekymret for utviklingen, sier seniorrådgiver Anders Prydz Cameron hos Barneombudet, etter at Dagbladet i dag meldte at 123 barn hittil i år har vært holdt innesperret på Politiets utlendingsinternat på Trandum i påvente av utsendelse.

Siste utvei Politiets utlendingsenhets tall viser at 92 av barna har sittet i under ett døgn, 22 i under to døgn, åtte i under ei uke, og ett av barna i over to måneder.

- Vi synes det er en veldig viktig forskjell på å være der veldig kort tid i forbindelse med utsendelse, og det å holdes der i dager og uker. Over to døgn er lang tid, og da vil de vanligvis bli framstilt i en domstol for fengsling. Under to døgn er også et problem, men et mindre problem, sier Cameron.

Han sier at alle andre alternativer ifølge Barnekonvensjonen skal være utprøvd før et barn settes i fengsel, og at det da skal være siste utvei.

Skaderisiko - Det vi er mest bekymret for nå, er at barna ser ut til å bli behandlet for mye som foreldrenes «bagasje». Foreldrenes unndragelsesfare blir utslagsgivende, og ikke hensynet til barna. Det er vi bekymret for, uten at vi vet nøyaktig hva vi skal gjøre med det, sier Cameron.

Han peker på at vurderingen av barnets beste ifølge barnekonvensjonen skal vurderes som en egen sak.

Politiets utlendingsenhet framhever samarbeidet med barnevernet, men Cameron er ikke overbevist om at det er nok til å ivareta hensynet til barna.

- Trandum samarbeider godt med barnevernet i noen av disse sakene, men når rammene er et fengsel, er det relativt begrenset hva de kan gjøre. Når staten griper inn og fratar barn deres frihet, utsettes de alltid for en risiko for skader og traumer, og da kreves det ekstra varsomhet.

Etterlyser klarere regler Cameron sier at Barneombudet prøver å følge med på hva intensiveringen av utsendelser fører til for barna, men foreløpig ikke har mange konkrete forslag til forbedringer.

Han forklarer at mens barn under 15 normalt ikke kan fengsles, kan dette likevel gjøres når barna skal sendes ut av landet fordi de ikke har oppholdstillatelse.

- Det jeg ser når jeg leser fengslingskjennelser i disse sakene, hvor domstolene fengsler barn, er at reglene ikke er klare og tydelige nok for når fengsling er ok, og når det ikke er ok, sier Cameron.

<strong>UTYDELIGE REGLER:</strong> - Det jeg ser når jeg leser fengslingskjennelser i disse sakene, hvor domstolene fengsler barn, er at reglene ikke er klare og tydelige nok for når fengsling er ok, og når det ikke er ok, sier Cameron.
UTYDELIGE REGLER: - Det jeg ser når jeg leser fengslingskjennelser i disse sakene, hvor domstolene fengsler barn, er at reglene ikke er klare og tydelige nok for når fengsling er ok, og når det ikke er ok, sier Cameron. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer