Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Barneombudet om regjeringens asylbarn-forslag: - Gambler med barns rettssikkerhet

Venstre forventer lydhør justisminister

GÅR HARDT UT: Barneombud Anne Lindboe mener regjeringens asylbarn-forslag kan være i strid med grunnleggende menneskerettigeheter. Foto:Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
GÅR HARDT UT: Barneombud Anne Lindboe mener regjeringens asylbarn-forslag kan være i strid med grunnleggende menneskerettigeheter. Foto:Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I en fersk høringsuttalelse retter Barneombudet kraftig skyts mot regjeringens asylbarn-forslag.

I korte trekk mener Barneombudet at forskriftsendringen justisminister Anders Anundsen (Frp) sendte på høring i sommer:

• kan være i strid med barnekonvensjonen
• ikke vil gjelde flertallet av de lengeværende asylbarna
• trolig ikke vil medføre at hensynet til barnas beste vil veie tyngre enn i dag

Les hele høringsuttalelsen her.

- Regjeringen gambler med barns rettssikkerhet, sier barneombud Anne Lindboe til Dagbladet.

- Mange barn som har oppholdt seg i Norge i årevis, trenger å få et svar på hvor de skal tilbringe resten av barndommen sin. Den foreslåtte forskriftsendringen er enda en halvveisløsning, som er uklar og vanskelig å tolke. Barnekonvensjonen og Norges grunnlov gir dessuten barn rett til å bli behandlet som selvstendige individer. Vi er bekymret for at dette forslaget fratar barna denne rettigheten, fortsetter hun.

- Svært problematisk Lindboe viser til at slik forslaget er formulert, vil norske myndigheters vurdering av barnets sak være avhengig av om foreldrene har samarbeidet om identitet og retur overfor utlendingsmyndighetene.

«Ved å innføre et vilkår knyttet til foreldrenes samarbeid om identitet og retur begrenser man barnas stilling som selvstendige rettssubjekt: Foreldrenes handlinger blir et avgjørende vilkår i barnas sak. Dette er svært problematisk. Barnekonvensjonen gir barn rettigheter som selvstendige rettssubjekter(...)», heter det i høringsuttalelsen, som konkluderer:

«Slik forslaget fremstår i dag er det mye som tyder på at et slikt vilkår ikke er i tråd med artikkel 3 i barnekonvensjonen.»

Barneombudet mener videre at regjeringen stiller så strenge krav at mange lengeværende asylbarn ikke vil bli omfattet av den foreslåtte ordningen. Og selv de barna som den vil gjelde for, vil trolig uansett ikke bli tatt mer hensyn til enn i dag, ifølge Barneombudet:

«I saker som gjelder lengeværende barn vil det ofte være barnets tilknytning til riket som er det eneste spørsmålet som blir vurdert. Alle andre momenter er vurdert tidligere, og det finnes ikke andre nye opplysninger som skulle tilsi et annet resultat. Da vil den eneste måte å legge større vekt på hensynet til barnet være å legge større vekt på tilknytningen til Norge. Ved å innføre et strengt vilkår om foreldrenes samarbeid om identitet og retur for at man i det hele tatt skal kunne gi et barn tillatelse på grunn av tilknytning til Norge, vil forvaltningen i realiteten være avskåret fra å legge større vekt på hensynet til barnet i en lang rekke saker. Dermed vil trolig ikke den foreslåtte forskriftsendringen føre til at man når målsetningen om at hensynet til barn skal tillegges større vekt enn i dag».

Regjeringen får også kritikk for å innføre et nytt juridsk begrep, nemlig «barnefaglig forsvarlig».

- Det er et tomt, innholdsløst begrep, som ikke er å finne i noen andre rettskilder. Det gjør forskriften uklar, og setter barns rettssikkerhet i fare, sier Lindboe.

Venstre: - Må få konsekvenser - Barneombudets er en ekstremt viktig høringsinstans. Deres innspill må bli vektlagt, sier Venstres Abid Q. Raja til Dagbladet.

FORVENTER LYDHØR MINISTER: Det haster med å innføre en forskriftsendring som sørger for at flere asylbarn får bli i Norge, mener Venstres Abid Q. Raja. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
FORVENTER LYDHØR MINISTER: Det haster med å innføre en forskriftsendring som sørger for at flere asylbarn får bli i Norge, mener Venstres Abid Q. Raja. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer

Han viser til den særskilte asylavtalen som de borgerlige partiene ble enige om etter harde forhandlinger i vinter, og som er foranledningen til forslaget som nå er ute på høring.  

- Det er en klar avtale med regjeringspartiene at vi skal få på plass et nytt og bedre regelverk som legger større vekt på hensynet til barns beste enn det tilfellet var under de rødgrønne. Dersom høringsrunden avdekker at regjeringens forslag ikke oppfyller denne intensjonen, må det få konsekvenser. Da er forslaget mislykket, og man må komme med noe nytt. Jeg forventer at justisministeren legger frem et forslag i tråd med dette, sier Raja.

Det problematiske vilkåret er imidlertid også nedfelt i asylavtalen mellom Venstre, KrF og regjeringspartiene. Her heter det:

«Barns tilknytning til Norge gjennom flere års botid i Norge skal klargjøres gjennom en regelendring som gjør at utlendingsmyndighetene i større grad vektlegger hensynet til hva som er barnefaglig forsvarlig. Forutsetningen er at foreldrene som hovedregel har medvirket til å avklare sin identitet og bidratt til å muliggjøre retur, men at retur ikke har vært mulig.»

Les hele avtalen her.

- Vil Venstre kreve at dette vilkåret fjernes?

- Vi vil først avvente de andre høringssvarene. Det kan jeg si allerede nå, er at Barneombudet er en av de viktigste aktørene når det kommer til barns rettigheter. Deres innspill vil måtte bety veldig mye. Det er jeg sikker på at også justisminister Anders Anundsen også innser, svarer Raja, som gleder seg over mandagens nyhet om asylbarnet Yalda Bahadori (12) og hennes familie likevel får bli i Norge som følge av regjeringens engangsløsning for asylbarn, som også ble til etter forhandlinger med KrF og Venstre.

- Men hensikten med både engangsløsningen og den varige ordnignen er jo nettopp at flere av de lengeværende asylbarna skal får bli i Norge og at hensynet til barns beste skal veie tyngre enn det har gjort hittil, legger han til.

- Vi avventer høringen og departementets behandling av den, sier Justis- og beredskapsdepartementets kommunikasjonssjef, Gunnar A. Johansen, til Dagbladet.

FÅR KRITIKK:Justisminister Anders Anundsens asylbarn-forslag får flengede kritikk av Barneombudet. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
FÅR KRITIKK:Justisminister Anders Anundsens asylbarn-forslag får flengede kritikk av Barneombudet. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling