Barneombudet sint på regjeringen

Mener den nye asylpolitikken bryter med barnekonvensjonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Barneombud Reidar Hjermann mener regjeringens nye asylpolitikk trolig bryter med barnekonvensjonen.

Hjermann tviler på at den nye politikken er til barnets beste, slik barnekonvensjonen krever.

Får ikke planlagt livet

- Slik det ser ut på papiret, ser det ut som om man kan gi en slags midlertidig oppholdstillatelse for så å sende dem ut igjen med en gang de har blitt myndige. Det er ikke særlig heldig. Når man er barn, enten man er 12, 14 eller 16 år, skal man ha en mulighet til å planlegge livet og framtiden sin. Hvis man da skal leve i usikkerhet om man blir sendt hjem, blir det vanskelig å planlegge utdanning og lignende, sier Hjermann til NRK.

Regjeringen har åpnet for at enslige asylsøkerbarn kan sendes ut av landet når de blir 18 år, selv om myndighetene ikke har funnet foreldre eller annen familie.
- Dette kan skape stor utrygghet, sier Barneombudet.

Han mener regjeringen taler med to tunger, fordi den tidligere har sagt at enslige flyktningbarn skal inn tas hånd om av barnevernet.

Viser til barnevernspraksis

Barnevernsbarn har rett til å be om såkalt ettervern fram til de er 23 år gamle, og Hjermann mener dette er uforenlig med hjemsending etter fylte 18 år.

BEKYMRET FOR BARNA: Barneombud Reidar Hjermann er sterkt kritisk til at asylsøkere kan sendes ut av landet så fort de fyller 18 år. Foto: Scanpix
BEKYMRET FOR BARNA: Barneombud Reidar Hjermann er sterkt kritisk til at asylsøkere kan sendes ut av landet så fort de fyller 18 år. Foto: Scanpix Vis mer

Arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen (Ap) peker på at det skal legges en individuell vurdering til grunn i hver sak.

- Dette gjelder ikke 12-åringer og 14-åringer, men dette åpner en adgang hvis du nærmer deg norsk myndighetsalder, og du ikke har noe grunnlag for opphold bortsett fra at vi ikke finner omsorgsperson, sier Andersen.

(NTB)