SVÆRT KRITISK:  Barneombud Anne Lindboe mener asylbarna ikke blir ivaretatt av dagens system i Norge. Foto: Sveinung Ystad / Dagbladet / Flickr
SVÆRT KRITISK: Barneombud Anne Lindboe mener asylbarna ikke blir ivaretatt av dagens system i Norge. Foto: Sveinung Ystad / Dagbladet / FlickrVis mer

Barneombudet slakter systemet som skal ta vare på asylbarna

Barn blir brukt som slaver i Oslo. - Vi har ikke et system som fungerer i dag, sier Barneombudet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mindreårige blir utnyttet til narkotikakriminalitet, vinningsforbrytelser, prostitusjon og tvangsarbeid i Oslo. Dette gjelder for det meste barn i alderen 14-18, skriver Dagbladet i dag.

- Det er trist å se at barn blir brukt som organiserte kriminelle i Norge, uten at det offentlige klarer å beskytte dem, sier Børge Njå, seksjonssjef ved oppvekstseksjonen i bydel St. Hanshaugen i Oslo.

Han sier til Dagbladet det er en økning i antall mistenkte ofre for menneskehandel i hovedstaden, og at «vi bare har sett toppen av isfjellet». Først og fremst er det unge asylsøkere som havner i de kriminelles klør, opplyser han.

Nå rykker lederen for Barneombudet ut med svært krass kritikk av de forskjellige etatene og departementene som har ansvaret.

- Det er klart dette er urovekkende. Jeg er veldig bekymret for disse barna. Dette er vanskelige saker, men vi må rigge et system som tar vare på disse barna. Det har vi ikke i dag, sier Anne Lindboe til Dagbladet.

- Kommer til å øke Hun mener at det første steget mot bedring er å forstå dagens realitet. Lindboe mener nemlig også at dette vil bli et økende problem.

- Vi vet at det er et stort antall papirløse som oppholder seg i Norge. De har barn, og de får barn. Fattigdom og krig ute i verden gjør at flere barn vil komme til Norge, sier hun.

Dagbladet har snakket med både Barne- og Likestillingsdepartementet, Justisdepartementet og Utlendingsdirektoratet om dagens sak. De er alle klare på at det bare er deler av problemstillinga som er deres ansvar, og viser til en viss grad til hverandre. Det overrasker ikke Lindboe.

- Dette er ganske klassisk i slike saker. Departementene viser til hverandre og det blir en runddans der ingen vil ta ansvar. Det er ikke godt nok, her må alle ta ansvar, sier hun.

- Strider med barnekonvensjonen Frp's Åse Michaelsen tar overfor Dagbladet til orde for å å sette asylbarna i lukkede mottak. Barneombudet mener det blir helt feil.

- Vi kan ikke frihetsberøve barn. Det er i strid med barnekonvensjonen.

Blant tiltakene for å bedre dagens system peker hun på følgende:

- Et barnevern som ivaretar barn helt fram til en alder av 18, og ikke 15 slik det er i dag.
- Et barnevern som holder sterkere tak i disse sakene
- En skikkelig registrering av barn som forsvinner fra mottak. Både barnevern og politi må varsles dersom UDI mister barn.
- Publikums hjelp; folk må varsle dersom man blir oppmerksom på barn som er aleine.
- Et politi som konsekvent varsler Barnevern i krimsaker