Barneombudet slår alarm: - Norske myndigheter svikter skyggebarna

Barneombud Anne Lindboe er opprørt over behandlingen av sårbare barn i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Det er ingen tvil om at norske myndigheter svikter skyggebarna, sier barneombud Anne Lindboe.

Dagbladet har den siste uka vist hvordan barn i Norge blir utnyttet til salg av sex, brukt som slaver og misbrukt av kriminelle.

Les spesialen om skyggebarna her!

- Det er veldig opprørende å lese disse historie. Disse barna blir utsatt for noen av de verste menneskerettighetsbruddene som finnes. Det at barn tvinges til å selge sex i Norge er helt forferdelig. Men dessverre kan jeg ikke si at jeg er overrasket, sier Lindboe, som sier hun har bekymret seg for dette lenge.

- Uakseptabelt -  I dag evner vi ikke å beskytte disse barna. Det som skjer er alt for fragmentert, og selv om det gjøres mye bra arbeid i enkeltsaker så evner vi ikke å gi den hjelpen de trenger, sier Lindboe.

Barneombudet er rystet over at så mange barn ikke får den beskyttelsen de har krav på.

- Vi kan ikke godta at barn i Norge blir utsatt for alvorlig kriminalitet. Det er uakseptabelt. Og nå må vi finne ut hva vi skal gjøre, sier Lindboe, som utfordrer regjeringen til å ta noen overordnete grep for å hjelpe disse barna.

- Vi trenger noen som tar et helhetlig ansvar for disse ungene. I dag er det for lett å fraskrive seg ansvaret siden det er så mange instanser som er involvert, sier Lindboe, som ikke har svar på hvilken etat som skal ta dette hovedansvaret, politi, barnevern eller UDI.

- Vi ønsker også at det skal være et barnevernskontor i en bydel i Oslo som tar ansvar for barna, ikke at det blir delt opp mellom de forskjellige bydelene, sier Lindboe. 

- Trenger hjelp Barneombudet ønsker også at Barnevernet skal ha ansvar for de enslige mindreårige asylsøkerne helt fram til de blir 18 år. I dag tar UDI over ansvaret fra barnene blir 15 år.

- Det må fattes tydelige vedtak i disse sakene. Det kan heller ikke være frivillige for disse barna å forsvinne fra mottakene. Dette er barn som trenger hjelp, selv om de ikke alltid forstår det selv. Ofte er jo de som utnytter nære familiemedlemmer, og man trenger personer med god barnefaglig kunnskap for å oppdage disse sakene, sier Lindboe, som har store forventninger til regjeringens nye handlingsplan.

- Den nye handlingsplanen bør ha et tydelig barneperspektiv for å sikre gode forebygging og etterforskning, sier Lindboe.

Skyggebarna

• Flere og flere enslige mindreårige kommer til Norge. Bare i fjor ble det registrert omkring 5000 enslige mindreårige asylsøkere.

• De flykter fra nød, krig og misbruk for å søke en trygg havn i Norge. I tillegg kommer et ukjent antall barn på grunn av sosial nød og uro i Europa og Afrika.

• I serien Skyggebarna undersøker Dagbladet forholdene disse barna lever under i Norge.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer