Barneombudet slår alarm om asylbarn - krever handling

Reagerer på økt bruk av midlertidig oppholdstillatelse for mindreårige asylsøkere. 

BEKYMRET: Måten barn og enslige mindreårige asylsøkere blir tatt imot på i Norge, er svært bekymringsfull, mener barneombud Anne Lindboe.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
BEKYMRET: Måten barn og enslige mindreårige asylsøkere blir tatt imot på i Norge, er svært bekymringsfull, mener barneombud Anne Lindboe. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I 2015 fikk 18 barn under 16 år midlertidig oppholdstillatelse. I fjor var tallet 150.

Den voldsomme økningen gjør at flere asylbarn blir boende på mottakssenteret på ubestemt tid, og får barneombud Anne Lindboe til å slå alarm.

- Det er en gåte at regjeringen ikke gjør noe. Vi vet hva et langt opphold på et mottak eller omsorgssenter medfører av problemer for disse barna. Det finnes heller ingen forskning som viser at det å straffe barn vil føre til at færre barn kommer hit med manglende dokumentasjon, sier Lindboe til Dagsavisen.

UDI ba i desember i fjor også regjeringen om å fjerne en bestemmelse i utlendingsloven fra 2014, om at barn med begrenset opphold i Norge ikke skal bosettes i fosterhjem eller i en kommune.

I midten av desember i fjor fremmet SV forslag i Stortinget om å fjerne denne bestemmelsen, og fikk flertall, skriver Dagsavisen.

Nå avventer Barneombudet svar på hva som skjer videre i spørsmålet.

- Vi blir løpende oppdatert om situasjonen for disse barna. Vår bekymring er økende, sier hun til avisa.

Bakgrunnen for den økte midlertidigheten skal være at Stortinget opphevet det såkalte rimelighetsvilkåret for internflukt til Afghanistan i oktober i fjor, og utlendingsmyndighetenes endrede sikkerhetsvurdering av landet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer