Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Barneombudet slår alarm om asylbarn - krever handling

Reagerer på økt bruk av midlertidig oppholdstillatelse for mindreårige asylsøkere. 

BEKYMRET: Måten barn og enslige mindreårige asylsøkere blir tatt imot på i Norge, er svært bekymringsfull, mener barneombud Anne Lindboe.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
BEKYMRET: Måten barn og enslige mindreårige asylsøkere blir tatt imot på i Norge, er svært bekymringsfull, mener barneombud Anne Lindboe. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I 2015 fikk 18 barn under 16 år midlertidig oppholdstillatelse. I fjor var tallet 150.

Den voldsomme økningen gjør at flere asylbarn blir boende på mottakssenteret på ubestemt tid, og får barneombud Anne Lindboe til å slå alarm.

- Det er en gåte at regjeringen ikke gjør noe. Vi vet hva et langt opphold på et mottak eller omsorgssenter medfører av problemer for disse barna. Det finnes heller ingen forskning som viser at det å straffe barn vil føre til at færre barn kommer hit med manglende dokumentasjon, sier Lindboe til Dagsavisen.

UDI ba i desember i fjor også regjeringen om å fjerne en bestemmelse i utlendingsloven fra 2014, om at barn med begrenset opphold i Norge ikke skal bosettes i fosterhjem eller i en kommune.

I midten av desember i fjor fremmet SV forslag i Stortinget om å fjerne denne bestemmelsen, og fikk flertall, skriver Dagsavisen.

Nå avventer Barneombudet svar på hva som skjer videre i spørsmålet.

- Vi blir løpende oppdatert om situasjonen for disse barna. Vår bekymring er økende, sier hun til avisa.

Bakgrunnen for den økte midlertidigheten skal være at Stortinget opphevet det såkalte rimelighetsvilkåret for internflukt til Afghanistan i oktober i fjor, og utlendingsmyndighetenes endrede sikkerhetsvurdering av landet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media