Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Barneombudet: Syke barn lider unødig

Svært mange syke barn lider unødig på grunn av stress og påkjenninger som klart kan reduseres. Det viser en omfattende spørreundesøkelse som Barneombudet har gjort for å kartlegge situasjonen for barn og unge med kroniske sykdommer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Barneombudet har kartlagt situasjonen for denne gruppen gjennom en høring med 22 pasientorganisasjoner og en spørreundersøkelse blant 120 foreldre. Det er Senter for krisepsykologi i Bergen som har analysert svarene.

En hovedkonklusjon er at diagnose ofte blir stilt altfor sent. Det kan ifølge undersøkelsen faktisk gå flere år før barnet får en korrekt diagnose, noe som føre til en negativ belastning i ettertid.

Undersøkelsen viser også at mange barn og foreldre opplever sitt første møte med helsevesenet svært belastende. Mange får dårlig informasjon og føler at de ikke blir behandlet med respekt. Flere sliter lenge med å komme over disse påkjenningene, men opplever at kontakten med helsevesenet blir bedre etter hvert.

Både barn og foreldre mener de får god hjelp av spesialistene. Også grunnskolen får ros av foreldrene. Barna får tilrettelagt undervisning og lærerne gir støtte. Særlig gjelder dette de barna som har hatt en diagnose siden førskolealder.

Videregående skole kritiseres i undersøkelsen. Her er det lite kunnskap om problemene, manglende planlegging og tilrettelegging.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!