VIL TVINGE: Barneombud Anne Lindboe mener at mor og far må tvinges til å snakke sammen før de kan møtes i retten.
Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet
VIL TVINGE: Barneombud Anne Lindboe mener at mor og far må tvinges til å snakke sammen før de kan møtes i retten. Foto: Jørn H. Moen / DagbladetVis mer

Barneombudet vil tvinge foreldre til forhandling

Barneombud Anne Lindboe mener at mor og far må tvinges til å snakke sammen før de kan møtes i retten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lindboe viser til studier som konkluderer med at barn som lever under langvarige foreldrekonflikter, blir syke av det.

- Flere studier viser at de får depresjon, angst, lavere selvtillit og lavere skoleprestasjoner. Dette er kunnskap vi ikke kan neglisjere, men må gjøre noe med, sier Lindboe til Aftenposten.

Hun mener dette kan løses ved å tvinge foreldrene til å forhandle i fire timer før de får lov til å møte hverandre i retten og slåss om barna der. Én av timene bør være forbeholdt barnet slik at det kan bli lyttet til, mener hun.

- Vi ser at mange bruker barna som et middel. De mister barna av syne fordi de er opptatt av egen konflikt. Det er for mange tilfeller der foreldre bruker barna som budbringere og konsekvent snakker stygt om den andre, sier Lindboe.

I en kronikk i Aftenposten skriver hun sammen med direktør ved Domstoladministrasjonen Tor Langbach at rammen for den obligatoriske meglingen ved familievernkontoret bør utvides. 80 prosent av rettssakene ender i forlik. De to mener det er stort potensial for å finne fram til løsninger på et tidlig stadium. I et brev til Stortinget har Lindboe foreslått at satsene til familievernkontorene må økes.

I forrige uke stemte Stortinget over et representantforslag om styrking av familievernet. Forslaget fikk ikke flertall.

(NTB)